Aproape 6.000 de agentii pot disparea din piata imobiliara
Data publicarii: 30-07-2007 | ImobiliareCirca 6.000 de agentii imobiliare dintr-un total de 10.000 existente pe piata vor disparea din piata in urma adoptarii standardului european referitor la activitatea agentiilor imobiliare, considera reprezentantul Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare, Radu Zilisteanu. "Dupa implementarea standardului european, pe piata vor ramane maxim 40% dintre actualii agenti imobiliari. Acest lucru se va reflecta in faptul ca aproximativ 60% din cele 10.000 agentii romanesti, dintre care 2.000 doar in Bucuresti, vor disparea de pe piata", a precizat Zilisteanu.
Comisia Europeana va elabora si implementa in acest an, impreuna cu organizatia formata din agentiile imobiliare din tarile UE (Confederation Europeenne de l'Immobilier), un standard european prin care va fi reglementata practicarea meseriei de agent imobiliar in Europa. Proiectul, aflat in lucru, urmareste atat stabilirea conditiilor in care o persoana va putea practica profesia de agent imobiliar, cat si cerintele pe care agentiile imobiliare vor trebui sa le respecte in activitatea lor.
Conform estimarilor analistului, din cauza cerintei de atestare numarul agentilor imobiliari necalificati va scadea in mod simtitor, iar in conditiile in care proiectul atestarii va fi implementat, un agent imobiliar va putea profesa si peste hotare fiindca ii va fi recunoscuta diploma. "Odata cu adoptarea prevederilor standardului specializarii in acest tip de activitate si in Romania va exista un cadru legislativ pentru domeniul imobiliar, iar principalul avantaj va fi al agentilor imobiliari fiindca atestatul le va permite sa profeseze in orice tara a Uniunii Europene", a spus Radu Zilisteanu.
"In maximum un an si jumatate standardul va fi implementat si in Romania. Pana la acel moment vom sti ce institutie se va ocupa de pregatirea viitorilor agenti imobiliari atestati si care va fi costul acestui tip de pregatire. O alta noutate va fi infiintarea in Romania a unei autoritati care va fi responsabila cu implementarea standardului", a mai spus analistul imobiliar.
Monica Marin, partner manager la agentia imobiliara EuroMetropola, sustine ca desi s-a tot vehiculat despre adoptarea unei legi care sa reglementeze activitatea agentiilor imobiliare si a agentilor imobiliari, totusi nu s-a intamplat nimic. "Treptat vom asista la un proces de definitivare a statutului agentului imobiliar si in acelasi timp la imbuntatirea imaginii lui. Pe langa profesionalizarea agentului, se vor stabili niste standarde in piata imobiliara si niste norme dupa care agentul imobiliar va activa", considera Monica Marin.
Potrivit lui George Dimitriu, director al agentiei imobiliare PYF, alegea personalului si mai ales fidelizarea acestuia a fost intotdeauna o problema pentru agentiile imobiliare. "Legislatia romaneasca actuala nu prevede masuri in domeniul imobiliar, iar statutul si rolul agentului imobiliar sunt neclare. Despre aceasta meserie toata lumea crede ca o poate face, dar nu e chiar asa. Se entuziasmeaza in fata castigurilor rapide si nu se mai gandesc daca au sau nu calitatile necesare", spune George Dimitriu.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice