Cum iti plateste banca factura
Data publicarii: 30-07-2007 | Finante-BanciOperatiunile de factoring ajuta companiile mici si mijlocii sa-si administreze bugetele mai eficient, noteaza Cotidianul. Administrarea facturilor si chiar finantarea acestora intr-o proportie de pina la 80%. Acestea sint principalele doua functii ale factoringului. Inca prea putin cunoscut in Romania, acest produs creste, iar piata a atins la nivelul lui 2006 peste un miliard de euro. Cel mai important jucator din piata este BRD, urmat de BCR, Raiffeisen, ABN Amro si mai apoi de Compania de Factoring.
"BRD ofera servicii de factoring intern, de export si de import atit in varianta completa, respectiv finantare, administrare, colectare, acoperire risc neplata debitori, cit si in variante flexibile (doar anumite servicii), conform necesitatilor clientilor", spune Mihaela Dimitriu, director al Directiei factoring din cadrul BRD. Compania de Factoring ofera servicii asemanatoare sub diferite denumiri, de la Total Factoring la Premium Factoring.
Conditiile pe care firma dumneavoastra trebuie sa le indeplineasca pentru a putea accesa o linie de finantare de tip factoring vizeaza in primul rind cifra de afaceri si profitul. "Firmele trebuie sa aiba o cifra de afaceri de minimum 300.000 de euro pe an, cifra de afaceri ce se ia in considerare in functie de estimarile companiei din bugete sau plan de afaceri. De asemenea, firmele trebuie sa aiba minimum trei clienti/debitori propusi pentru factoring", declara Valentin Chirca, CEO al Companiei de Factoring. Pentru a apela la factoring la BRD, o firma trebuie sa fie client al bancii, sa deschida un cont acolo si sa aiba incheiate contracte/ comenzi de livrari de bunuri/prestari de servicii cu plata la termen de maximum 180 de zile. Exceptional se pot agrea termene de plata de pina la un an.
Costurile acestui produs constau in plata unei dobinzi pentru finantari si, respectiv, a unui comision pentru factoring. "Nivelul comisionului de factoring se situeaza, in general, intre 1-1,5% din valoarea nominala a facturii; in final, costul total al operatiunii de factoring (dobinda+comision) este de aproximativ 2-3% din valoarea creantelor", a explicat Mihaela Dimitriu.
La Compania de Factoring, atit dobinda, cit si comisioanele sint negociabile cu clientul. "Dobinda care se practica este exprimata sub forma BUBOR/EURIBOR + o marja fixa in functie de ratingul clientului, marja medie aplicata clientilor fiind cuprinsa intre 3 si 4 puncte procentuale. Dobinda se aplica la valoarea finantata din factura (80% din valoarea bruta a facturii). La aceasta dobinda se adauga un comision de factoring, aplicat procentual la valoarea bruta a facturii. Comisionul mediu este de 1%", a spus Valentin Chirca.
Integral in Cotidianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice