Mansarda construita pe bloc este mai ieftina decat apartamentul vechi
Data publicarii: 28-07-2007 | ImobiliareLocatarii din blocurile marilor orase ale tarii sunt asaltati de "fluturasi" de promovare din partea firmelor de constructii. Acestea incearca sa ii convinga sa cedeze companiei terasa veche si nefolositoare a blocului, in schimbul unor facilitati ce vizeaza intretinerea blocului, noteaza Gardianul. Constructorii se ofera sa izoleze termic peretii imobilului si sa puna termopane la tot blocul, fara a percepe nici o taxa. Daca stiu sa negocieze, proprietarii se pot alege cu reabilitarea gratuita a acoperisului si cu casa scarii proaspat zugravita. Pentru a putea incepe constructia noilor apartamente, unii investitorii reamenajeaza chiar si casa liftului, pun usi termopan la intrarea in bloc sau asigura o curatenie generala in spatiul comun.
Afacerea este una profitabila, avand in vedere criza de locuinte din Romania, spun constructorii. Pe un bloc se pot construi minimum patru apartamente, in functie de structura acestuia. Daca se incheie acordul intre parti, firma are drept total asupra locuintelor noi, putand sa vanda sau sa inchirieze oricarui cumparator. Pentru amenajarea unei mansarde, constructorii investesc cu 30-40% mai putin decat pentru ridicarea unui etaj obisnuit, explica ei. Asta pentru ca proiectul nu mai necesita costuri suplimentare pentru drumuri, retea electrica, canalizare sau retea de gaz.
Desi apartamentele de la mansarda sunt realizate din materiale mult mai bune calitativ si in plus sunt si noi, in mod paradoxal, sunt mai ieftine decat cele vechi. "Daca un apartament nou poate ajunge, pe piata bucuresteana, la un pret mediu de 1.200 de euro/mp, apartamentele vechi se vand chiar si cu 1.500 de euro/mp, din cauza cererii crescute de pe piata", ne-a explicat un dezvoltator imobiliar din Capitala.
La preturi "rezonabile" se vand si apartamentele de la mansarda. Pentu o locuinta dotata cu gresie, faianta, centrala proprie si geamuri termopan, cumparatorii trebuie sa plateasca in jur de 1.300 euro/mp, in Bucuresti. Pentru a putea valorifica acoperisul tip terasa, transformandu-l in spatiu locuibil, firma trebuie sa ii convinga pe membrii Asociatiei de Proprietari sa semneze la notar ca cedeaza terasa. Constructorul trebuie sa prezinte locatarilor un raport de expertiza tehnica de rezistenta si sa-si procure toate avizele si acordurile autoritatilor.
Integral in Gardianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice