Basescu se declara impotriva pensiilor speciale
Data publicarii: 28-07-2007 | PoliticaPresedintele Traian Basescu a criticat vineri, la Congresul Federatiei Asociatiilor de Pensionari, existenta pensiilor speciale in Romania, care fac posibile contributii zero, dar pensii mari si s-a declarat "adeptul fara rezerve al unificarii sistemului de pensii", ca si al celui de salarizare.
Basescu a acuzat discriminarea pe care o produc legile speciale care relementeaza pensiile unor categorii de angajati si a spus ca solutia este un sistem unic.
In opinia lui, si salarizarea din administratia centrala si locala trebuie unificata, nu numai pentru ca este discriminatorie, dar si pentru ca nu corespunde cerintelor Uniunii Europene.
Romania are categorii speciale de pensionari al caror regim este reglementat de sapte legi, toate aprobate dupa intrarea in vigoare a legii pensiilor publice 19/2000, cinci dintre acestea in timpul guvernului Nastase, dar acesti pensionari nu vor primi pensii marite prin ultima lege initiata de PSD.
Magistratii, politistii, militarii, parlamentarii, functionarii parlamentari si cei din instante sau parchete, personalul diplomatic au conditii de pensionare diferite si pensii calculate dupa legi speciale, reprezentand de regula 80% din salariu, platite din bugetul de stat si nu din cel de pensii.
Datorita modului de calcul mai avantajos decat cel din sistemul public, insemnand un procent semnificativ, de pana la 80% din ultimele salarii sau media acestora dintr-un an, pensiile speciale depasesc cu mult nivelul celor din sistemul public, unde media este de 365 lei.
Pe langa modul de calcul al pensiei, diferit de sistemul public, unele categorii profesionale platesc si o cota de contributie mai redusa precum politistii si militarii care achita doar 5%, in timp ce asiguratii publici platesc 9,5% din salariul brut.
Totodata, contributia platita de aceste categorii profesionale nu se varsa in bugetul asigurarilor sociale, ci in fonduri speciale constituite de institutiile la care lucreaza. Plata pensiilor este asigurata de la bugetul de stat, care vireaza anual in bugetele institutiilor sumele necesare platii.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii