Basescu se declara impotriva pensiilor speciale
Data publicarii: 28-07-2007 | PoliticaPresedintele Traian Basescu a criticat vineri, la Congresul Federatiei Asociatiilor de Pensionari, existenta pensiilor speciale in Romania, care fac posibile contributii zero, dar pensii mari si s-a declarat "adeptul fara rezerve al unificarii sistemului de pensii", ca si al celui de salarizare.
Basescu a acuzat discriminarea pe care o produc legile speciale care relementeaza pensiile unor categorii de angajati si a spus ca solutia este un sistem unic.
In opinia lui, si salarizarea din administratia centrala si locala trebuie unificata, nu numai pentru ca este discriminatorie, dar si pentru ca nu corespunde cerintelor Uniunii Europene.
Romania are categorii speciale de pensionari al caror regim este reglementat de sapte legi, toate aprobate dupa intrarea in vigoare a legii pensiilor publice 19/2000, cinci dintre acestea in timpul guvernului Nastase, dar acesti pensionari nu vor primi pensii marite prin ultima lege initiata de PSD.
Magistratii, politistii, militarii, parlamentarii, functionarii parlamentari si cei din instante sau parchete, personalul diplomatic au conditii de pensionare diferite si pensii calculate dupa legi speciale, reprezentand de regula 80% din salariu, platite din bugetul de stat si nu din cel de pensii.
Datorita modului de calcul mai avantajos decat cel din sistemul public, insemnand un procent semnificativ, de pana la 80% din ultimele salarii sau media acestora dintr-un an, pensiile speciale depasesc cu mult nivelul celor din sistemul public, unde media este de 365 lei.
Pe langa modul de calcul al pensiei, diferit de sistemul public, unele categorii profesionale platesc si o cota de contributie mai redusa precum politistii si militarii care achita doar 5%, in timp ce asiguratii publici platesc 9,5% din salariul brut.
Totodata, contributia platita de aceste categorii profesionale nu se varsa in bugetul asigurarilor sociale, ci in fonduri speciale constituite de institutiile la care lucreaza. Plata pensiilor este asigurata de la bugetul de stat, care vireaza anual in bugetele institutiilor sumele necesare platii.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice