Erste: E loc de sase-sapte banci pentru locuinte pe piata romaneasca
Data publicarii: 27-07-2007 | Finante-BanciPiata romaneasca are adancime suficienta pentru a sustine sase-sapte banci pentru locuinte, arata estimarile privind evolutia creditarii imobiliare in urmatoarea perioada, a declarat managerul proiectului de integrare si dezvoltare Erste Bank, Carmen Schuster. "Intrarea Bancii Comerciale Romane (BCR) pe piata bancilor pentru locuinte va fi un semnal pentru multe banci, care vor dori sa se orienteze spre acest domeniu, unde cred ca e loc pentru sase-sapte asemenea banci", a spus Schuster.
BCR discuta, in prezent, cu Banca Nationala a Romaniei (BNR) conditiile de deschidere a bancii sale pentru locuinte si spera ca pana la sfarsitul acestrui an sa primeasca avizul in acest sens, a spus vicepresedintele executiv responsabil de segmentul de retail al BCR, Martin Skopek.
"Banca pentru Locuinte este un proiect in derulare si ar trebui sa o deschidem pana la sfarsitul anului, daca totul merge bine", a spus Skopek.
BCR mizeaza pe experienta grupului Erste in celelalte tari in dezvoltarea noii sale banci pentru locuinte, a mai spus Skopek.
In prezent, pe piata romaneasca activeaza doua banci specializate, respectiv Raiffeisen Banca pentru Locuinte si HVB Banca pentru Locuinte. Prima a raportat active de 247,3 milioane lei (73,13 milioane euro) la sfarsitul lui 2006, iar cea de-a doua a incheiat anul trecut cu active in valoare de 42,4 milioane lei (12,5 milioane euro), acoperind aproximativ 0,16% din piata bancara, din perspectiva activelor.
Produsele de economisire-creditare oferite de bancile pentru locuinte constau in combinarea unei etape de economisire cu una de creditare. In acest sens, cei care incheie contracte de economisire-creditare trebuie sa economiseasca o perioada de timp dupa care pot obtine credite cu dobanzi mai mici, sub nivelul pietei. Pe toata perioada de economisire, clientii primesc la soldul economisit o prima de stat, care in acest moment este de 15% pe an, dar nu mai mult de 150 de euro, si o dobanda oferita de banca.
Creditele obtinute pot fi folosite doar pentru imbunatatirea domeniului locativ: renovare, modernizare, extindere, contructie sau cumparare de locuinte.
In tarile europene, astfel de produse sunt larg raspandite, pana in prezent fiind incheiate circa 45 de milioane de contracte de economisire-creditare, dintre care sase milioane numai anul trecut.
Valoarea totala a creditelor pentru locuinte (imobiliare/ipotecare) acordate de bancile din Romania la sfarsitul lunii mai a acestui an echivala cu 8,88 miliarde lei, in crestere cu 12,38% fata de prima luna a lui 2007, dupa cum arata datele BNR. Din acestea, creditele in lei pentru locuinte au crescut in mai cu 6,25% comparativ cu ianuarie, pana la 1,19 miliarde lei
Creditele pentru locuinte au reprezentat 18,96% din totalul creditelor acordate de banci populatiei la finalul lunii mai, potrivit statisticilor bancii centrale. Creditele in lei pentru locuinte au reprezentat 4,43% din totalul creditelor in moneda nationala acordate in luna mai a acestui an.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului