Creditele de la brokeri, mai ieftine decat la banci
Data publicarii: 25-07-2007 | Finante-BanciLa banci, dobinda anuala efectiva la creditele pentru investitii la bursa este de peste 17%, iar la casele de brokeraj, de maximum 14%, noteaza Cotidianul. Potrivit noului Cod bursier, casele de brokeraj pot oferi credite investitorilor in cazul operatiunilor in marja. Prin aceste operatiuni se pot cumpara actiuni fara sa dispui de toata suma necesara achizitionarii pachetului vizat, o parte din bani urmind sa fie imprumutati de la broker. Pachetul de actiuni astfel achizitionat este blocat in contul investitorului pina cind acesta il vinde sau achita suma imprumutata pentru care plateste, de altfel, o dobinda.
Fiind vorba de primii pasi care se fac in aceasta directie pe piata autohtona, marja fixata este de 50%, suficient de mare pentru a diminua riscurile asumate de investitori prea optimisti, daca acestia sint surprinsi de corectii mai accentuate ale actiunilor pe care au pariat.
Dintre cele 74 de case de brokeraj existente pe piata de capital, doar doua ofera in acest moment acest tip de credite. Finantarile acordate de cei doi brokeri functioneaza ca o linie de credit: platesti dobinda doar pe perioada cit utilizezi banii. In acest caz, dobinda este de 12,5%/an, in cazul BT Securities, si de 14% in cazul SSIF Broker. "Pentru sumele imprumutate, clientul plateste o dobinda anuala de 14%, la care nu se mai adauga comisioane sau taxe-surpriza, cum am experimentat pe propria piele chiar eu in cazul unui imprumut de nevoi personale la care costurile totale erau de doua ori mai mari decit dobinda", a declarat Petru Prunea, presedinte SSIF Broker.
Pe parcursul derularii contractului de cumparare in marja, valorile mobiliare vor fi evaluate si monitorizate zilnic de intermediar. Pentru eliminarea pierderilor, in cazul in care valoarea contului in marja scade sub un anumit nivel, se emite ordinul de vinzare automata (acest fapt este prevazut in contractul incheiat intre investitor si casa de brokeraj). La 100.000 de euro investiti la bursa, clientul poate primi de la casa de brokeraj inca 100.000 de euro.
"Garantia pentru creditul acordat este data de actiunile cumparate. Banii dati investitorului provin din resursele proprii ale casei de brokeraj. Nu am apelat la o banca pentru acest tip de operatiuni financiare", mai declara seful SSIF Broker Cluj. Pe linga dobinda perceputa, casa de brokeraj mai cistiga si din comisionul luat la miscarea (cumparare-vinzare) actiunilor. De regula, acesta este intre 0,5-1,5%, in functie de rulaj. Investitorul va cistiga daca profitul scos pe bursa este mai mare decit dobinda si comisioanele platite casei de brokeraj.
Integral in Cotidianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des