Creditele de la brokeri, mai ieftine decat la banci

Data publicarii: Astazi, 25-07-2007 | Finante-Banci

La banci, dobinda anuala efectiva la creditele pentru investitii la bursa este de peste 17%, iar la casele de brokeraj, de maximum 14%, noteaza Cotidianul. Potrivit noului Cod bursier, casele de brokeraj pot oferi credite investitorilor in cazul operatiunilor in marja. Prin aceste operatiuni se pot cumpara actiuni fara sa dispui de toata suma necesara achizitionarii pachetului vizat, o parte din bani urmind sa fie imprumutati de la broker. Pachetul de actiuni astfel achizitionat este blocat in contul investitorului pina cind acesta il vinde sau achita suma imprumutata pentru care plateste, de altfel, o dobinda.

Fiind vorba de primii pasi care se fac in aceasta directie pe piata autohtona, marja fixata este de 50%, suficient de mare pentru a diminua riscurile asumate de investitori prea optimisti, daca acestia sint surprinsi de corectii mai accentuate ale actiunilor pe care au pariat.

Dintre cele 74 de case de brokeraj existente pe piata de capital, doar doua ofera in acest moment acest tip de credite. Finantarile acordate de cei doi brokeri functioneaza ca o linie de credit: platesti dobinda doar pe perioada cit utilizezi banii. In acest caz, dobinda este de 12,5%/an, in cazul BT Securities, si de 14% in cazul SSIF Broker. "Pentru sumele imprumutate, clientul plateste o dobinda anuala de 14%, la care nu se mai adauga comisioane sau taxe-surpriza, cum am experimentat pe propria piele chiar eu in cazul unui imprumut de nevoi personale la care costurile totale erau de doua ori mai mari decit dobinda", a declarat Petru Prunea, presedinte SSIF Broker.

Pe parcursul derularii contractului de cumparare in marja, valorile mobiliare vor fi evaluate si monitorizate zilnic de intermediar. Pentru eliminarea pierderilor, in cazul in care valoarea contului in marja scade sub un anumit nivel, se emite ordinul de vinzare automata (acest fapt este prevazut in contractul incheiat intre investitor si casa de brokeraj). La 100.000 de euro investiti la bursa, clientul poate primi de la casa de brokeraj inca 100.000 de euro.

"Garantia pentru creditul acordat este data de actiunile cumparate. Banii dati investitorului provin din resursele proprii ale casei de brokeraj. Nu am apelat la o banca pentru acest tip de operatiuni financiare", mai declara seful SSIF Broker Cluj. Pe linga dobinda perceputa, casa de brokeraj mai cistiga si din comisionul luat la miscarea (cumparare-vinzare) actiunilor. De regula, acesta este intre 0,5-1,5%, in functie de rulaj. Investitorul va cistiga daca profitul scos pe bursa este mai mare decit dobinda si comisioanele platite casei de brokeraj.

Integral in Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: