Berlinul este dispus sa isi deschida mai repede piata muncii pentru est-europeni
Data publicarii: 25-07-2007 | EconomieGuvernul german analizeaza ideea de a-si deschide mai devreme decat intentionase piata muncii catre cetatenii est-europeni, deoarece se confrunta cu o lipsa a mainii de lucru, a anuntat purtatorul de cuvant al acestuia, transmite AFP. Problema va fi abordata la sfarsitul lunii august in Consiliul de ministri, a declarat purtatorul de cuvant Ulrich Wilhelm, subliniind insa ca guvernul de coalitie de la Berlin nu are in acest moment o pozitie unitara in aceasta problema.
Un purttor de cuvant al Ministerului Economiei a declarat ca nu exista obiectii fundamentale pentru deschiderea pietei muncii, dar ca aceasta masura nu trebuie sa fie decat o fateta a unei politici mai ample in sectorul muncii.
"Trebuie stabilit mai intai cati germani aflati in somaj ar putea fi pregatiti pentru a ocupa locurile de munca vacante", a declarat un purtator de cuvant al Ministerului Muncii.
Dupa extinderea UE din 2004, Germania a impus restrictii pe piata muncii cetatenilor noilor membre pana in 2009, invocand riscurile de "dumping salarial".
Berlinul are posibilitatea de prelungi cu inca doi ani aceste restrictii, daca poate dovedi ca deschiderea pietei muncii i-ar crea probleme.
Insa in Germania incep sa apara indicii ale unei penurii de forta de munca, rezultatul unei cresteri economice puternice conjugata cu imbatranirea populatiei active.
Opiniile pentru solutionarea situatiei difera. Conservatorii si mediile economice pledeaza pentru un aflux de forta de munca straina, argumentand ca somajul este la cel mai scazut nivel din ultimii 14 ani. Social-demcoratii si sindicatele vor se investeasca mai mult in reorientarea profesionala a somerilor si reamintesc ca 3,7 milioane de germani nu au un loc de munca.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani