La Bruxelles incepe redactarea noului Tratat European
Data publicarii: 23-07-2007 | PoliticaAstazi incepe la Bruxelles conferinta interguvernamentala pentru redactarea noului Tratat European, dupa acordul incheiat luna trecuta la summit-ului Uniunii Europene. Acest document, desi nu are forta unificatoare a unei Constitutii, asa cum s-a dorit initial, va permite o mai buna functionare a forului european.
De asemenea, conferinta interguvernamentala va marca iesirea Uniunii Europene din impasul creat de respingerea tratatului constitutional de Franta si Olanda, in 2005.
La prima sedinta, programata sa aiba loc astazi la ora 13.15, ora Romaniei, vor participa cei 27 de ministri de Externe ai tarilor membre, impreuna cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso. Seful diplomatiei portugheze, Jose Amado, a carui tara detine presedintia Uniunii, le va distribui colegilor sai primul proiect de tratat, care numara aproximativ 200 de pagini.
Dupa ce va fi analizat de juristi, continutul acestuia va fi discutat de ministrii de externe in urmatoarele doua zile. Discutiile decisive vor avea loc insa luna viitoare. Reuniunea a inceput sub semnul ingrijorarilor legate de o eventuala iesire din front a Poloniei, care ar putea transforma totul intr-un fiasco. Luna trecuta, Consiliul Uniunii Europene, consacrat reluarii discutiilor pe tema Constitutiei europene, a fost la un pas de dezastru dupa ce premierul polonez, Iaroslaw Kaczinsky, s-a declarat nemultumit de continutul documentului.
Liderul de la Varsovia s-a opus din rasputeri introducerii inovatiilor constitutionale menite sa accelereze luarea deciziilor in Uniunea Europeana largita. Kaczynski considera ca noul text ar slabi pozitia Poloniei in structurile Uniunii. Doar dupa o noapte de discutii s-a ajuns la un compromis, pe 23 iunie, in urma interventiei mai multor lideri, intre care si presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani