Serviciile platite ale Fiscului nu au cautare printre firme
Data publicarii: 23-07-2007 | Finante-BanciIntr-o luna, nicio companie nu a solicitat Agentiei Nationale de Administrare Fiscala emiterea solutiei fiscale individuale anticipate sau a acordului de pret in avans, noteaza Adevarul. Ideea fostului sef al Fiscului, Sebastian Bodu, de a face rost de bani in plus pentru angajatii Fiscului se pare ca nu da roade, desi a fost pusa in practica de mai bine de o luna. Si asta pentru ca firmele nu apeleaza, deocamdata, la serviciile contra cost oferite de Agentia Nationala de Administrare Fiscala.
Fostul presedinte al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sebastian Bodu, propunea anul trecut ca institutia sa ofere contra cost anumite servicii care presupun un volum de munca foarte mare. Din sumele incasate ar fi trebuit remunerati, direct proportional cu munca depusa, si angajatii Fiscului.
Chiar daca Sebastian Bodu nu se mai afla la conducerea institutiei, actul normativ cu pricina a intrat in vigoare in urma cu mai mult de o luna. Contrar asteptarilor, aceste servicii platite ale Fiscului nu si-au gasit insa pana acum clienti.
Solicitarile primite anterior aparitiei legii, solutionate gratis
Hotararea de Guvern 529/2007 pentru aprobarea procedurii de emitere a solutiei fiscale individuale anticipate si a acordului de pret in avans a intrat in vigoare incepand cu 12 iunie 2007.
"Pana la momentul aparitiei acestui act normativ au existat doua solicitari, una pentru solutia fiscala individuala anticipata, iar cealalta pentru acordul de pret in avans", a precizat, pentru "Adevarul", ANAF. Potrivit legislatiei, emiterea celor doua acte costa 1.000 de euro, respectiv 20.000 de euro.
"Solicitarile primite inaintea intrarii in vigoare a actului normativ respectiv vor fi solutionate gratis", au explicat, pentru "Adevarul", surse din ANAF, stiut fiind faptul ca nicio lege nu se aplica retroactiv.
Nicio cerere nu a fost rezolvata
Teoretic, ANAF a avut posibilitatea sa emita astfel de acte fiscale, inca din 2003, conform articolului 42, din Ordonanta Guvernului 92/2003. Practic insa, in lipsa unei proceduri, Fiscul nu a putut oferi astfel de servicii, chiar daca a primit de la multinationale mai multe solicitari in acest sens.
"De la intrarea in vigoare a art. 42 din OG 92/2003, au fost inregistrate 12 solicitari, din care una pentru acordul de pret in avans, iar 11 pentru solutia fiscala individuala anticipata. In total, exista spre solutionare doua solicitari pentru acordul de pret in avans si 12 solicitari pentru solutia fiscala individuala anticipata", ne-a mai precizat ANAF.
Din toate acestea, nu a fost solutionata insa niciuna, din cauza faptului ca procedura de emitere a celor doua acte fiscale a intrat in vigoare abia pe 12 iunie. "Iar pana la aceasta data nu a existat posibilitatea emiterii acestor solutii fiscale", conchide Fiscul.
Tinand cont si de acest fapt, ANAF nu poate spune deocamdata care este termenul mediu pentru solutionarea unei astfel de cereri. Legal insa, o cerere pentru solutia fiscala individuala anticipata trebuie solutionata in maximum 45 de zile, in timp ce termenul pentru acordul de pret in avans unilateral este de 12 luni sau 18 luni, in cazul celui bilateral sau multilateral.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani