Varsta, piedica de la angajare?

Data publicarii: 23-07-2007 | HR/Cariere

Pentru ca pot fi formati in spiritul companiei si sunt relativ ieftini, junii castiga des in fata celor mai in varsta, noteaza Evenimentul Zilei. Paula T. este psiholog si are 38 de ani. De cativa ani o bate gandul sa-si schimbe jobul, motiv pentru care e foarte activa pe site-urile de recrutare. Trimite zilnic CV-uri si este chemata des la interviuri. Are si experienta - zece ani, dar nu reuseste sa obtina slujba visata.

"La fiecare interviu m-am descurcat excelent, insa n-am fost acceptata. Cred ca, de fapt, se cauta oameni mai tineri, care pot fi modelati in spiritul companiei si care sa fie platiti cu bani putini", spune Paula.

Specialistii in resurse umane sustin ca probleme au, cel mai des, persoanele trecute de 45 de ani, in special daca tintesc functii de top. In Occident, pragul critic pentru joburile de conducere este de 50 de ani.

"Pentru alte joburi, de middle management si de entry level, aceasta varsta scade vizibil. Insa, in Romania, ea este "trasa" in jos de mentalitate. Toti vor oameni care au fost cat mai putin "infectati" de mentalitatea comunista", explica head-hunterul George Butunoiu.

Desi sunt foarte buni profesionisti, candidati precum Paula isi gasesc destul de greu un loc de munca pe placul lor. O explicatie ar fi ca sunt preferati tinerii. De ce?

Randament mai scazut

Specialisti sunt de parere ca, dupa o anumita varsta, intervin rutina si plictiseala, iar entuziasmul este tot mai scazut.

"Dupa o anumita varsta, incep sa scada performantele, asa ca nimeni nu mai vrea un astfel de angajat. Daca are posibilitatea sa aleaga, o face", spune head-hunterul George Butunoiu. Este vorba, spune si Elena Popa, consultant al Advice Human Resources, despre un fenomen normal: "Capacitatea fizica si mentala a organismului de-a sustine efort scade cu varsta. Si, odata cu ea, si randamentul".

Un alt motiv pentru care junii sunt preferati in defavoarea celor trecuti de prima tinerete este dat de dificultatea (uneori chiar imposibilitatea) integrarii in colectiv. "In general, se considera ca nu este bine sa fie discrepante mari de varste, pentru ca scade coeziunea echipei", mai spune George Butunoiu.

Obositi, dar cu pretentii financiare

Oamenii cu o cariera in spate sunt refuzati de angajatori si din cauza pretentiilor materiale. "O persoana cu 20 de ani de experienta, care vrea un job ce necesita minimum cinci ani, are alte asteptari financiare", justifica Andreea Lupan, general manager al companiei Barnett McCall Recruitment.

In plus, astfel de candidati sunt si obositi mental. "20 de ani de experienta inseamna, aproape sigur, si 20 de ani de oboseala", spune George Butunoiu.

Totodata, adauga head-hunterul, "juniorii sunt, de multe ori, creativi, originali, pe cand cei cu experienta cauta aproape intotdeauna sa aplice solutiile pe care le-au dat unor probleme similare intalnite in trecut". La aceste motive se adauga si faptul ca un tanar poate fi "crescut" in spiritul companiei, pe cand un "lup batran" - nu prea.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: