Banii pentru drumuri ar putea ''derapa'' catre bugetele de pensii
Data publicarii: 20-07-2007 | EconomieInfrastructura, sanatatea si educatia ar putea fi "sacrificate" de catre guvern pentru a acoperi sumele necesare majorarii pensiilor, a avertizat Traian Basescu. In urma cu cateva luni, autoritatile visau ca Romania va avea 2.000 km de autostrada in 2013, noteaza Gardianul. Pensii majorate pentru varstnicii Romaniei in schimbul renuntarii la investitiile necesare intr-o tara europeana? In aceasta ecuatie, infrastructura ar putea fi unul din domeniile sacrificate de viitoarele guverne, ca si sanatatea si educatia. Pana la gasirea surselor financiare necesare majorarii pensiilor, analistii propun realizarea unui audit independent. "In mod cert, trebuie reduse cheltuielile administrative si se pot face astfel economii anuale de 1% din PIB", a declarat analistul Liviu Voinea, directorul de cercetare al Grupului de Economie Aplicata (GEA).
Noua lege a pensiilor va produce un deficit bugetar de 30 miliarde de euro pana in 2013, suma care echivaleaza cu banii pe care Romania ii va primi de la UE pentru dezvoltare, a avertizat presedintele Traian Basescu. In prezent, fondul de pensii este de sase miliade de euro, iar in 2008 si 2009 suma trebuie aproape dublata, fiind necesara alocarea a inca 5 miliarde de euro, a adaugat Basescu. "Gaura"provocata de marirea pensiilor va fi acoperita in primul rand prin reducerea cheltuielilor din administratie.
Mai departe, in conditiile in care deficitele anuale previzionate de analistii de la Cotroceni vor creste, "este posibil ca Guvernul sa fie obligat sa faca reduceri de cheltuieli si restructurari in domenii precum infrastructura sau chiar educatia si sanatatea", a mai spus Basescu. "Daca nu vor fi gasite solutiile potrivite pentru a echilibra consecintele adoptarii legii, exista riscul ca proiectele de dezvoltare ale Romaniei sa fie afectate profund, a spus seful statului.
Integral in Gardianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani