Unde ma imprumut ca sa-mi platesc studiile?
Data publicarii: 19-07-2007 | Finante-BanciStudentii romani sunt nevoiti sa apeleze la garantia data de parinti daca vor sa obtina credite pentru achitarea costurilor facultatii, noteaza Adevarul. Analistii financiari spun ca bancile sunt mai putin interesate sa acorde credite pentru studii, iar consultantii in cariera arata ca studentii nu vor sa faca imprumuturi bancare. Insa tinerii care nu au alta optiune decat sa-si plateasca scoala sunt nevoiti sa apeleze la parinti.
In urma cu putin timp, institutiile bancare aveau cateva oferte pentru studii, acum insa doar doua dintre banci au credite speciale pentru plata facultatii.
In timp ce in strainatate creditul pentru studii este la ordinea zilei, in Romania, prea putini studenti si prea putine banci vor sa foloseasca sau sa acorde creditele pentru studii. "In multe tari din Europa creditele pentru studii sunt la fel de importante ca si cele imobiliare.
La noi insa creditele speciale pentru studenti sunt acordate de foarte putine banci. Cei care vor sa se imprumute pentru a avea bani de facultate o pot face in sistemul garantiilor clasice", spune Mihai Timofte, coordonator de programe de la Centrul International pentru Educatie.
Acesta adauga ca bancile sunt prea putin interesate de imprumuturile pentru studii, din cauza ca nu au garantia ca dupa absolvire tinerii isi vor gasi un loc de munca astfel incat sa poata da banii inapoi.
"In strainatate, nu trebuie sa-ti pui gaj casa ca sa urmezi cursurile de la Harvard, de exemplu, pentru ca, dupa ce termini o astfel de universitate, cu siguranta iti gasesti un loc de munca", completeaza Mihai Timofte. Consultantii bancari ii sfatuiesc pe studentii care vor bani de studii sa vina cu cineva care sa le garanteze rambursarea.
"Cel mai la indemana este un flexicredit in valoare de 10.000 de euro, acordat pentru nevoi personale, fara sa aiba o destinatie speciala", spune Anca Hasegan, specialist in relatii publice de la Raiffeisen Bank. Banca Comerciala Romana acorda credit de studii tot sub forma unui imprumut pentru nevoi personale. "Am avut mai demult un credit de studii, dar n-a fost cautat, asa ca am renuntat la el. Acum acordam un credit de nevoi personale, pe 10 ani, in valoare de 10.000 de euro, care se obtine in maximum doua-trei zile", spune Cezar Marin, reprezentat al BCR.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani