Unde ma imprumut ca sa-mi platesc studiile?
Data publicarii: 19-07-2007 | Finante-BanciStudentii romani sunt nevoiti sa apeleze la garantia data de parinti daca vor sa obtina credite pentru achitarea costurilor facultatii, noteaza Adevarul. Analistii financiari spun ca bancile sunt mai putin interesate sa acorde credite pentru studii, iar consultantii in cariera arata ca studentii nu vor sa faca imprumuturi bancare. Insa tinerii care nu au alta optiune decat sa-si plateasca scoala sunt nevoiti sa apeleze la parinti.
In urma cu putin timp, institutiile bancare aveau cateva oferte pentru studii, acum insa doar doua dintre banci au credite speciale pentru plata facultatii.
In timp ce in strainatate creditul pentru studii este la ordinea zilei, in Romania, prea putini studenti si prea putine banci vor sa foloseasca sau sa acorde creditele pentru studii. "In multe tari din Europa creditele pentru studii sunt la fel de importante ca si cele imobiliare.
La noi insa creditele speciale pentru studenti sunt acordate de foarte putine banci. Cei care vor sa se imprumute pentru a avea bani de facultate o pot face in sistemul garantiilor clasice", spune Mihai Timofte, coordonator de programe de la Centrul International pentru Educatie.
Acesta adauga ca bancile sunt prea putin interesate de imprumuturile pentru studii, din cauza ca nu au garantia ca dupa absolvire tinerii isi vor gasi un loc de munca astfel incat sa poata da banii inapoi.
"In strainatate, nu trebuie sa-ti pui gaj casa ca sa urmezi cursurile de la Harvard, de exemplu, pentru ca, dupa ce termini o astfel de universitate, cu siguranta iti gasesti un loc de munca", completeaza Mihai Timofte. Consultantii bancari ii sfatuiesc pe studentii care vor bani de studii sa vina cu cineva care sa le garanteze rambursarea.
"Cel mai la indemana este un flexicredit in valoare de 10.000 de euro, acordat pentru nevoi personale, fara sa aiba o destinatie speciala", spune Anca Hasegan, specialist in relatii publice de la Raiffeisen Bank. Banca Comerciala Romana acorda credit de studii tot sub forma unui imprumut pentru nevoi personale. "Am avut mai demult un credit de studii, dar n-a fost cautat, asa ca am renuntat la el. Acum acordam un credit de nevoi personale, pe 10 ani, in valoare de 10.000 de euro, care se obtine in maximum doua-trei zile", spune Cezar Marin, reprezentat al BCR.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii