Valeriu Turcan: Varujan Vosganian risca sa devina un pericol pentru finantele tarii
Data publicarii: 19-07-2007 | EconomiePurtatorul de cuvant al Presedintiei, Valeriu Turcan, afirma, comentand reactia lui Varujan Vosganian la criticile presedintelui, ca demagogia sa risca sa-l transforme pe ministrul Economiei in "pericol pentru finantele tarii". "Demagogia risca sa-l transforme pe dl. Vosganian intr-un pericol pentru finantele publice ale tarii. Pretinde ca stapaneste cifrele, dar cand i le-a cerut presedintele, nu le avea", afirma Valeriu Turcan intr-o declaratie.
Discursul presedintelui dovedeste lipsa de cunostinte economice, are o argumentatie haotica, este o asa-zisa simulare facuta de asa-zisi consilieri, mincinoasa si nascocita pentru a servi scopurilor sale meschine, a declarat ministrul Varujan Vosganian, in replica la discursul sefului statului.
"Presedintele Basescu a facut eforturi sa impiedice guvernul sa mareasca pensiile si a pus deasupra intereselor a sase milioane de pensionari interesele personale", a afirmat Vosganian.
"Il invit pe presedinte la o dezbatere televizata cu cati consilieri vrea pentru ca diferenta dintre mine, ministrul finantelor, si presedinte consta in zilele petrecute in calcule, estimari, prognoze pe care le-am facut personal cu creierul", a continuat ministrul.
Vosganian a dat, din nou, asigurari ca bugetul are suficiente resurse financiare pentru cresterea pensiilor si ca nu se pune problema ca aceasta promisiune sa nu fie respectata. In sprijinul propriilor afirmatii, ministrul a invocat beneficiile cresterii economice, ale imbunatatirii ratei colectarii veniturilor la buget si ale investitiilor.
Totodata, Vosganian s-a intrebat retoric de ce presedintele a promulgat legea in ciuda indoielilor exprimate fata de capacitatea guvernului de a gasi surse de finantare.
Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri ca cei doi ministri care au redactat raspunsul Guvernului la scrisoarea sa privind sursele de finantare pentru legea pensiilor sunt incompetenti, acuzand Guvernul de diletantism, lasitate si lipsa de responsabilitate.
Basescu a mentionat ca, in privinta scrisorii Guvernului, desi s-a adresat primului-ministru, scrisoarea a fost semnata de doi ministri "incompetenti", in timp ce premierul nu si-a asumat raspunderea prin semnarea documentului, lasandu-i doar pe ministrul muncii Paul Pacuraru si pe ministrul de finante Varujan Vosganian sa parafeze documentul.
El a mai spus ca, daca si pe viitor Executivul se va dovedi la fel de incompetent in identificarea solutiilor pentru finantarea pensiilor, ii invita pe guvernanti la colaborare.
Seful statului a explicat ca ratiunile pentru care a afirmat ca cei doi sunt incompetenti se refera la faptul ca, in locul unei analize economice, asa cum a solicitat Basescu, Pacuraru si Vosganian au trimis un document "incarcat de deziderate politice, de declaratii politice", fara a avea fundamentarea ceruta de articolul 138, alineatul cinci din Constitutie, privind angajarea unor cheltuieli bugetare.
Desi s-a declarat nemultumit de raspunsul primit de la Guvern, Basescu a explicat ca a semnat decretul de promulgare a legii pensiilor din doua motive - pe de o parte, de la 1 septembrie trebuie sa intre in vigoare o etapa de marire a pensiilor care are acoperire in bugetul pe acest an, iar pe de alta parte, toate partidele parlamentare au votat legea, ceea ce inseamna ca exista un consens asupra implicatiilor ei.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani