Aproape 70 la suta dintre fermierii romani nu pot primi fonduri europene
Data publicarii: 17-07-2007 | EconomieAproape 70 la suta dintre fermierii romani nu pot primi plati directe din fondurile europene, din cauza dimensiunilor mici ale proprietatilor agricole si faramitarii excesive a acestora, potrivit unui studiu realizat de furnizorul de solutii integrate pentru fermieri - Agricover.
'Majoritatea agricultorilor romani nu pot primi finantare conform Politicii Agricole Comune a Uniunii Europene, fie pentru ca terenurile aflate in proprietatea fermierilor sunt prea mici, fie pentru ca acestia nu beneficiaza de informatiile si mijloacele necesare accesarii fondurilor', a declarat Robert Arsene, director general Agricover.
Pentru a beneficia de banii europeni, suprafata agricola eligibila trebuie sa fie de cel putin un hectar, iar a parcelei minime agricole in cadrul exploatatiei de 0,3 hectare.
La ora actuala numarul total al gospodariilor taranesti este de circa 4,5 milioane, din care aproximativ 3 milioane de proprietati au suprafete mai mici de un hectar, conform estimarilor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
'In aceste conditii, subventiile primite de la Uniunea Europeana in 2007, in valoare totala de 440 milioane euro, vor fi impartite numai intre cei aproximativ 1,5 milioane de fermieri care au in proprietate sau arenda peste un hectar de teren agricol, in functie de suprafata detinuta', releva studiul Agricover.
Sprijinul financiar acordat de UE este de 50 de euro/ hectar, pentru suprafetele de teren agricol inscrise in Registrul Fermelor. 'Din 2007, o ferma mare poate primi pana la 300.000 euro pe an, in vreme ce pentru o ferma mica se acorda maxim 1.000 euro anual. Pe langa marimea suprafetei agricole detinute, una dintre principalele cerinte pentru accesarea banilor este respectarea bunelor conditii agricole si de mediu', se arata in studiul Agricover.
Constituirea in asociatii agricole poate reprezenta o solutie atat pentru absorbtia mai rapida a fondurilor europene, cat si pentru modernizarea fermelor romanesti, astfel incat acestea sa atinga un nivel european de dezvoltare. Tendinta agriculturii moderne practicate in ultimii ani in tarile membre UE este de a reduce numarul de ferme de dimensiuni mici si de a creste productivitatea exploatatiilor agricole, in care un numar mai mic de fermieri cultiva suprafete mai mari.
Potrivit datelor Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura /APIA/, pana la data 25 iunie, fermierii romani au depus 1,245 milioane de cereri pentru platile directe de la UE, pentru o suprafata de 9,8 milioane hectare, in crestere de 12 la suta fata de suprafata de referinta.
Agricover a fost infiintata in 2000 prin fuziunea dintre SC Comcereal SA Buzau si Ulvex SA Buzau, oferind fermierilor pre-finantarea cu pachete tehnologice (seminte, precum si erbicidele, pesticidele si ingrasamintele aferente), dar si garantarea achizitionarii recoltelor. Compania este structurata pe patru divizii: distributie, cereale, silozuri si productie seminte (material genetic).
Compania Agricover estimeaza pentru 2007 un profit de 14 milioane lei, in crestere cu cinci la suta fata de anul precedent, dupa ce, in primele patru luni ale anului, profitul companiei a crescut cu 84 la suta, potrivit datelor furnizate recent de companie. In ceea ce priveste cifra de afaceri, conducerea companiei estimeaza pentru 2007 un volum de 320 milioane lei, cu 60 milioane lei mai mare decat in 2006.
In prezent, Agricover are aproximativ 900 de angajati, cu competente in management agricol, achizitii, vanzari, suport si consultanta in agricultura.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice