Managerii romani o duc mai bine decat cei americani
Data publicarii: 17-07-2007 | HR/CarierePuterea de cumparare a directorilor romani o depaseste pe cea a colegilor lor din tari mult mai dezvoltate, noteaza Cotidianul. Romania se situeaza pe locul 22 din 47 intr-un clasament care ia in calcul puterea de cumparare reala a managerilor, realizat de firma de consultanta manageriala Hay Group. Potrivit analizei, venitul mediu de care dispune un manager roman este echivalent cu un venit de 115.280 de dolari pe an in SUA, in vreme ce americanii cu pozitii similare au o putere de cumparare mai mica cu 10.375 de dolari (pozitia 24).
Totodata, conducatorii firmelor autohtone inregistreaza venituri medii mai mari decit austriecii, care au disponibili 112.906 dolari pe an (pozitia 23), dar si decit japonezii, care au de cheltuit echivalentul a 102.000 de dolari (pozitia 27). De altfel, veniturile medii anuale ale managerilor romani le depasesc pe cele inregistrate de conducerea companiilor din statelor vest-europene, precum Olanda - (locul 25), Italia (locul 28), Franta (locul 31), Belgia (locul 38), Marea Britanie (locul 40), Danemarca (locul 41), Norvegia (pozitia 44), Suedia (pozitia 45) si Finlanda (pozitia 46).
In Europa Centrala si de Est, cea mai mare putere de cumparare o au insa managerii rusi,aceasta cifrindu-se la 157.348 de dolari (pozitia a patra in clasament.) Urmeaza ucrainenii pe locul sapte, polonezii pe pozitia a 11-a si lituanienii pe pozitia 18.
Situatia este explicata de oficialii Hay prin lipsa acuta de specialisti care se inregistreaza in special in tarile in curs de dezvoltare. "Intr-o astfel de piata in dezvoltare (cum este Romania - n.red.), cu un numar scazut de profesionisti cu experienta «razboiul pentru atragerea talentelor» devine foarte intens.
In sectoarele dinamice precum cel bancar sau IT&C, veniturile angajatilor sint deja la un nivel ridicat si se previzioneaza ca acestea sa ramina la aceste cote", considera Harry Meintassis, General Manager Hay Group Romania. Acesta se asteapta in continuare la cresteri semnificative in majoritatea sectoarelor economice, fiind alimentate de "investitii straine directe foarte importante, de un climat de afaceri puternic si eficientizarea marilor corporatii".
Cei mai bogati manageri din cele 47 de state analizate sint cei din Arabia Saudita, acestia avind o putere de cumparare de 230.000 de dolari. La coada clasamentului s-au plasat finlandezii si indonezienii, carora le revin 74.038 de dolari, respectiv 71.839 de dolari.
Integral in Cotidianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice