Cladirea Guvernului va fi extinsa de olandezi. Pretul e secret.
Data publicarii: 16-07-2007 | EconomieConcursul international de proiecte de arhitectura organizat pentru extinderea Palatului Victoria a fost castigat de echipa olandeza De Architekten CIE, au anuntat, duminica, membrii juriului, olandezii castigand in fata a patru companii de profil din Franta si una din Germania.
"Au fost mai sus decat toti ceilalti, fara niciun fel de discutie", a declarat arhitectul Dan Hanganu, membru de onoare al Academiei Romane si membru al juriului. El a apreciat ca proiectul propus de echipa olandeza s-a remarcat prin claritate, prin felul in care respecta arhitectura cladirii existente, dar si prin "vocabularul propriu, contemporan".
Castigatorul concursului va avea calitatea de proiectant general. Acesta va intocmi studiul de fezabilitate, proiectul tehnic, cat si proiectul de executie. De asemenea, va avea obligatia de a asigura asistenta tehnica pe tot parcursul realizarii lucrarilor si pe perioada garantiei de buna executie. Fiecare echipa al carei proiect a fost considerat de juriu ca indeplinind conditiile concursului va primi o indemnizatie de 30.000 de euro. Indemnizatia de participare a castigatorului concursului va fi considerata un avans al onorariului pentru proiectul definitiv. Lista celor sase participanti va fi publicata in Monitorul Oficial.
Potrivit rectorului Universitatii de Arhitectura si Urbanism "Ion Mincu", Emil Barbu Popescu, care a facut de asemenea parte din juriu, pretul nu a fost unul dintre criteriile de selectie, avand in vedere valoarea de simbol a cladirii. "Nu pretul determina valoarea de arhitectura. La lucruri cu caracter de unicat nu se poate face adjudecarea pe criterii economice. (...) Se pare insa ca, in ceea ce priveste costul pe suprafata, acesta ar fi cel mai scazut, avand in vedere ca suprafata totala va fi de 35-45 de mii de metri patrati". Rectorul Universitatii de Arhitectura a estimat totusi ca valoarea unui metru patrat construit s-ar putea ridica la 700 de euro. Popescu a mai spus ca este preconizat ca partea veche a Palatului Victoria sa ramana zona de protocol, urmand ca birourile functionarilor sa fie mutate in noua cladire. Cladirea extinsa va avea parcare subterana, va fi acoperita pe exterior cu placaj de piatra, in aceeasi culoare cu cel de pe imobilul existent, dar nu va mai avea finisaj de marmura in interior, precum cladirea veche.
Membrii juriului au precizat ca pretul noii cladiri va fi stabilit dupa realizarea studiului de fezabilitate.
La concursul international de proiecte de arhitectura, organizat pentru extinderea Palatului Victoria, s-au inscris 27 de candidati (companii n.r.), iar in urma selectiei au ramas in concurs sase candidati - o companie din Olanda, care a castigat concursul, una din Germania si patru din Franta. Concursul a fost lansat de Cancelaria Primului-Ministru in luna iulie 2006. Anuntul privind organizarea concursului a fost publicat atat in Monitorul Oficial al Romaniei, cat si in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. O conditie obligatorie era ca cel putin unul dintre membrii echipei sa fie arhitect cu drept de semnatura al Ordinului Arhitectilor din Romania sau al unei organizatii profesionale similare din strainatate. In anul 2007 a fost prevazuta in bugetul Cancelariei suma de 870.000 de lei, doar pentru desfasurarea concursului.
Concursul s-a desfasurat sub egida Uniunii Internationale a Arhitectilor, iar regulamentul concursului a fost realizat urmand recomandarile Uniunii Internationale a Arhitectilor, precum si exemplele similare europene in domeniu: concursul de arhitectura pentru sediul NATO -Bruxelles, concursul de arhitectura pentru sediul Consiliului Europei - Strasbourg.
Potrivit informarii remise de Guvern, extinderea spatiilor in care isi desfasoara activitatea Executivul a fost impusa, in primul rand, de necesitatea refacerii si consolidarii Palatului Victoria. Un alt motiv a fost cresterea cererii de spatii pentru desfasurarea activitatii institutiilor administratiei publice, in conditiile in care sediile unora dintre acestea au fost retrocedate.
Concursul s-a desfasurat in doua faze. In prima faza au fost selectati sase candidati, pe baza experientei in proiectarea constructiilor si a referintelor privind cladirile de birouri realizate. Selectia a fost realizata de o comisie de analiza a dosarelor, formata din: un reprezentant al Ordinului Arhitectilor din Romania, un reprezentant al Universitatii de Arhitectura "Ion Mincu", doi reprezentanti ai Autoritatii Nationale pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice si un reprezentant al Cancelariei Primului-Ministru.
Alegerea proiectului de arhitectura a apartinut unui juriu format din noua persoane, dintre care cinci sunt arhitecti straini. Membrii juriului sunt din Nigeria, Elvetia, Argentina, Spania, Canada (cate un reprezentant), Romania (doi reprezentanti), Victor Giosan, reprezentant al Secretariatul General al Guvernului si Dragos Condrea, din partea Cancelariei Primului-Ministru. O parte dintre membrii juriului s-au remarcat prin proiectarea unor cladiri renumite, din intreaga lume, precum Catedrala Evry de langa Paris, Muzeul de Arheologie si Istorie din Montreal, Galeria Watari din Tokyo, Hotel "Majestic" din Bucuresti.
Noua cladire va fi construita pe terenul situat in spatele Palatului Victoria - peste 5525 mentri patrati - aflat in domeniul public al statului, unde in prezent se afla alte patru corpuri de cladire. Aceste corpuri de cladire apartin tot Guvernului, dar nu corespund standardelor actuale. Inceperea lucrarilor de extindere a Palatului Victoria este prevazuta pentru al doilea trimestru al anului 2008, urmand a fi finalizate pana in 2009 -2010.
Constructia Palatului Victoria a fost finalizata in anul 1939, cladirea fiind realizata conform cerintelor de spatiu si reprezentare de la acea vreme ale Ministerului Afacerilor Externe, proprietarul cladirii. Potrivit expertizei realizate de specialistii in domeniu, sediul Guvernului a fost incadrat in clasa de risc seismic 1, corespunzatoare constructiilor la care posibilitatea de prabusire este posibila in unele locuri si la care pot interveni degradari ale structurii in cazul unui cutremur. Structura de rezistenta a Palatului Victoria a fost conceputa la nivelul anilor 1935 - 1940, nefiind prevazute masuri specifice de protectie antiseismica, avand in vedere ca primele instructiuni privind protectia seismica in Romania au fost elaborate in anul 1943.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului