In Romania se mai poate castiga frumos inca 4-5 ani
Data publicarii: 16-07-2007 | Finante-BanciIn Romania se mai poate castiga frumos inca 4-5 ani de acum incolo avand in vedere potentialul de dezvoltare al tarii si perioada de crestere economica pe care aceasta o traverseaza, a declarat Eugen Radulescu, fostul presedinte al Casei de Economii si Consemnatiuni pentru Curierul National. "Romania traverseaza o perioada de crestere puternica si de durata, si cand spun de durata, ma refer la 4-5 ani de acum incolo. Ca factori ce sustin aceasta puternica crestere vad productia raportata la factorii de productie, intrucat productia este foarte mica, la jumatatea celei din Uninea Europeana, deci avem unde sa crestem", a spus Radulescu.
Acesta este de parere ca in afara unor greseli de politica foarte grave, economia romaneasca isi va continua cresterea si fara sprijinul unor politici inteligente. "Adica, putem continua aceasta crestere si cu politicile actuale care sunt asa cum sunt", a spus Radulescu.
In ceea ce priveste nivelul de crestere pe care economia il va inregistra, acesta este de parere ca atat in acest an, cat si in urmatorii 4-5, avansul economic va fi de 6-7%. "Consider ca ne vom incadra in acest interval, doar daca Guvernul nu face ceva atat de bine sau atat de rau incat sa duca aceasta crestere peste sau sub intervalul prognozat", a mentionat fostul presedinte CEC.
Proasta legislatie a muncii si birocratia excesiva ar putea afecta economia
Intrebat care sunt factorii care ar putea pune bete-n roate economiei romanesti, Radulescu ne-a spus ca majorarea deficitului bugetar peste un nivel de 3% este cel mai important factor pe termen scurt care ar putea afecta economia tarii. "Deficitul bugetar presupune consum in interior si am mari indoieli ca Guvernul poate sa suporte acest consum fara a duce in deficit", a opinat acesta.
Ca factori pe termen lung care ar putea afecta economia romaneasca, Radulescu a mentionat proasta legislatie a muncii, birocratia excesiva si sistemul de taxe cu caracter social care este foarte ridicat. "Legislatia muncii din Romania este cea mai nenorocita din toata Uniunea Europeana, ca nu cumva muncitorul sa fie pus la munca. Legislatia muncii nu ii ajuta pe oamenii care vor sa munceasca, ii ajuta pe lenesi. Vom ramane la coada UE daca legislatia muncii nu se schimba, si oricum tot ce se schimba, e din rau in mai rau. Aceasta genereaza o ineficienta maxima."
Integral in Curierul National
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani