Aprecierea euro este ingrijoratoare, avertizeaza Parlamentul European
Data publicarii: 13-07-2007 | EconomieAprecierea euro fata de alte valute este ingrijoratoare, iar Parlamentul European cere Bancii Centrale Europene (BCE) sa urmareasca atent evolutia pietei imobiliare, deoarece acesta ar putea influenta economia, potrivit unui raport adoptat de Parlamentul European.
"Parlamentul European cere totodata Bancii Centrale Europene sa urmareasca atent evolutia pietei imobiliare, deoarece aceasta ar putea avea consecinte asupra economiei", se spune in doua rapoarte adoptate de catre Parlamentul European, ca raspuns la Raportul Anual al BCE pentru 2006 si la Raportul Anual al Comisiei pentru zona euro, pe 2007.
"Pretul imobiliarelor a crescut mult in timpul ultimilor zece ani, cu putine exceptii, mai ales in Germania si, desi exista indicii potrivit carora ar exista o temperare a acestor scumpiri, creditele acordate consumatorilor pentru achizitionarea de proprietati au crescut cu aproximativ 10% pe an", se mai spune in raportul elaborat de Gay Mitchell.
"In Statele Unite ale Americii pretul locuintelor a scazut, iar evolutia creditelor ipotecare ar putea influenta intreaga economie europeana. O astfel de evolutie poate reprezenta un avertisment pentru ceea ce s-ar putea intampla si in zona euro", mai arata raportul lui Mitchell si solicita BCE sa monitorizeze cu atentie aceste evolutii, care au potentialul de a avea consecinte reale asupra economiei reale.
Deputatii europeni au cerut Bancii Centrale Europene (BCE) sa fie prudenta in ceea ce priveste majorarea dobanzii cheie in zona euro, cu ocazia adoptarii rapoartelor.
"Recuperarea economica in zona euro a devenit un proces indus de factori interni", se spune in raportul privitor la BCE creat de Gay Mitchell si adoptat joi cu majoritate de voturi de catre Parlamentul European.
Orice ridicare a dobanzii de politica monetara in zona euro ar trebui decisa cu precautie, astfel incat sa nu afecteze negativ cresterea economica, se spune in raportul care reprezinta si un raspuns al PE la Raportul Anual al Comisiei privind zona euro pentru 2007.
Deputatii europeni sustin independenta Bancii Centrale Europene, potrivit ambelor rapoarte.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman