Romania va primi primele fonduri structurale si de coeziune in urmatoarele zile
Data publicarii: 12-07-2007 | EconomieRomania va primi primele fonduri structurale si de coeziune in urmatoarele zile, dupa ce Comisia a aprobat cinci dintre cele sapte programe operationale, a anuntat, joi, la Bucuresti, comisarul european pentru politica regionala, Danuta Hubner. Comisarul european a facut precizarea ca primii bani vor veni in maxim doua saptamani, iar celelalte doua programe operationale urmeaza sa fie aprobate in toamna.
"Banii vor veni in urmatoarele zile, poate intr-o saptamana sau doua", a spus Hubner. "Romania este una dintre primele tari pentru care s-a reusit finalizarea negocierii pentru majoritatea programelor operationale, mai sunt inca doua programe care urmeaza a fi finalizate, acest lucru se va face pana in luna septembrie", a declarat Danuta Hubner cu ocazia semnarii, joi, a Acordului dintre Guvernul Romaniei si Comisia Europeana privind Cadrul Strategic National de Referinta.
Danuta Hubner nu a specificat care sunt cele doua programe operationale care au mai ramas sa primeasca avizul Comisiei, dar surse guvernamentale au declarat pentru NewsIn ca este vorba despre programul pentru capacitate administrativa, care tine de Ministerul de Interne si al Reformei Administrative (MIRA), si de programul pentru resurse umane, care tine de Ministerul Muncii.
"Adevarata provocare sta in implementare. Comisia se asteapta la o buna colaborare cu Executivul roman, in sensul unei bune gestionari a fondurilor. Am incredere ca acest lucru se va intampla", a spus comisarul european.
Acordul semnat joi la Bucuresti reprezinta documentul de baza pentru alocarea fondurilor structurale si de coeziune, in baza caruia Romania va primi de la Comisie in urmatorii sapte ani aproximativ 19 miliarde de euro.
"Ar trebui ca prin acesti bani sa reusim sa reducem decalajele care separa Romania de celelalte state europene", a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu - semnatarul Acordului din partea Romaniei.
Cadrul Strategic National de Referinta (CNSR) stabileste prioritatile de investitii pentru aceste fonduri, care sunt detaliate in cadrul celor sapte programe operationale, dintre care cinci au fost aprobate de Comisie, celelalte doua urmand sa fie aprobate pana in toamna acestui an, dupa cum a precizat joi Danuta Hubner.
Comisarul european pentru dezvoltare regionala participa de altfel, vineri, la Sibiu, la lansarea Programului Operational Regional (POR), al carui obiectiv este sprijinirea regiunilor din Romania ramase in urma din punct de vedere al dezvoltarii.
Celelalte patru programe aprobate deja de Comisie se refera la transporturi, mediu, asistenta tehnica si competitivitate economica.
Premierul Tariceanu a subliniat importanta pe care o au autoritatile locale in implementarea acestor programe sectoriale, idee sustinuta si de comisarul european pentru dezvoltare regionala.
Cadrul Strategic National de Referinta 2007-2013 a fost aprobat de Comisia Europeana in 25 iunie. Acest document face legatura intre prioritatile nationale de dezvoltare si cele europene, pe baza carora Romania a elaborat cele sapte programe operationale sectoriale. Conform prioritatilor evidentiate in cele sapte programe, Romania va putea crea proiecte prin care sa absoarba cele 19,67 miliarde euro alocate de Comisia Europeana.
Cele sapte programe vizeaza dezvoltarea infrastructurii, cresterea competitivitatii economice, dezvoltarea capitalului uman, consolidarea capacitatii administrative si promovarea dezvoltarii teritoriale echilibrate, protejarea mediului.
CSNR a fost elaborat de catre Ministerul Economiei si Finantelor, prin Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale, in parteneriat cu structuri ale administratiei publice centrale si locale si organizatii neguvernamentale.
Romania este al 15-lea dintre cele 27 de state membre UE care finalizeaza negocierile pentru acest document strategic national.
Documentele de programare - CSNR si programele operationale - au fost transmise Comisiei Europeane spre negociere la inceputul acestui an. Aprobarea CSNR este o conditie prealabila pentru adoptarea programelor operationale, implementarea actiunilor strategice prevazute in CSNR si accesarea fondurilor structurale realizandu-se prin intermediul programelor operationale.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice