In 2050, un adult va plati contributii pentru 9 persoane
Data publicarii: 12-07-2007 | EconomieDisputele recente legate de majorarea pensiilor apar ca fiind doar de conjunctura. Ambele tabere au propriile argumente care, analizate atent, pot fi catalogate ca pertinente, noteaza Curierul National. Desigur ca pe termen scurt se pot identifica sursele de finantare pentru cresterea punctului de pensii, dar intrebarea care se pune este ce se va intampla in viitor. Aici este problema, deoarece viitorul sistemului de asigurari sociale nu suna prea bine. Acesta este afectat de un proces de imbatranire accelerata.
Scenariile, bazate pe masuratori stiintifice, nu ar trebui sa lase indiferenta clasa politica. Potrivit datelor furnizate de Fondul ONU pentru Populatie, in conditiile in care fertilitatea se mentine la nivelul de acum, in timp ce numarul varstnicilor continua sa creasca, populatia Romaniei va ajunge in 2050 la 16 milioane. Mai mult de jumatate vor avea peste 60 de ani, vor fi mai putini adulti si mai putini copii. Numarul adultilor activi va fi atat de mic incat raportul de dependenta va fi de unu la noua. Aceasta inseamna ca un adult va plati pentru pensiile, alocatiile si serviciile de sanatate si de educatie pentru noua persoane.
Forta de munca imbatranita
Datele, desi incredibile la prima vedere, sunt verificabile din mai multe surse. Intr-un studiu recent, prof. univ. dr. Vergil Voineagu, presedintele Institutului National de Statistica, mentiona urmatoarele lucruri: "In perspectiva anului 2025, in conditiile mentinerii constante a nivelului actual al fertilitatii, mortalitatii si migratiei externe, populatia Romaniei s-ar diminua cu 2,1 milioane persoane.
Scaderea se va realiza in special pe seama populatiei urbane, diminuarea populatiei din municipii si orase fiind de peste 4,6 ori mai mare decat cea din comune si sate. In nicio varianta de proiectare populatia Romaniei nu va inregistra cresteri.
In varianta optimista (presupunand cresterea fertilitatii si a sperantei de viata), in 2025, tara noastra ar avea cu 1,3 milioane locuitori mai putin, iar in cea pesimista (presupunand scaderea si apoi mentinerea la un nivel redus a fertilitatii si cresterea nivelului mortalitatii), populatia s-ar diminua cu aproape 2,5 milioane locuitori. In varianta medie s-ar inregistra o scadere a populatiei de 2,2 milioane locuitori.
Populatia adulta de 20-64 ani se va mentine, pana in 2010, in jur de 13,7 milioane. Dupa 2010, in populatia in varsta apta de munca vor incepe sa intre generatiile mai putin numeroase nascute dupa anul 1990.
De aceea, segmentul 20-29 ani se va diminua treptat, ajungand sa reprezinte in 2025 intre 10,5 si 11,0%. In toate variantele de proiectare, populatia de 20-64 ani va scadea in 2025, ajungandu-se la 6,5 milioane locuitori in urban si 5,8 milioane locuitori in rural. Grupele "batrane" din cadrul acestei populatii vor deveni tot mai numeroase, creand in timp dezechilibre pe piata muncii. Dupa anul 2015, acest segment de populatie va incepe sa se reduca, grupele "mai batrane" (45-64 ani), bine reprezentate numeric, intrand in cadrul populatiei varstnice.
Integral in Curierul National
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice