Angela Merkel se opune unei politici monetare de depreciere a euro
Data publicarii: 11-07-2007 | InternationalCancelarul german Angela Merkel s-a pronuntat impotriva instituirii unei politici ce are drept scop reducerea ratei de schimb a euro, directie contrara fata de cea adoptata de presedintele francez Nicolas Sarkozy, care s-a plans in repetate randuri de cotatia monedei europene, relateaza AFP.
"Acest lucru nu imi spune nimic. Nu sunt pregatita sa merg pe acest drum. Si acelasi lucru poate fi spus si despre guvernul german", a declarat Merkel intr-un interviu acordat postului de televiziune RTL, difuzat marti seara, unde a fost rugata sa comenteze recentele propuneri franceze.
Moneda unica europena a depasit miercuri un nou record, de 1,3787 dolari/euro, dolarul depreciindu-se pe fondul temerilor legate de problemele pietei imobiliare din Statele Unite ale Americii, care ar putea afecta intreaga economie americana.
Cancelarul german a aparat din nou independenta Bancii Centrale Europene (BCE), despre care Parisul crede ca ar trebui sa faca mai mult pentru a sustine cresterea economica si piata muncii, focalizandu-se mai putin pe lupta impotriva inflatiei.
"Germania a profitat deasemenea de independenta Bancii. Inainte a beneficiat de pe urma independentei Bundesbank si apoi de aceea a Bancii Centrale Europene", a comentat cancelarul german.
"Bineinteles ca avem mereu tendinta de a spune ca am dori un lucru sau altul, insa ceea ce este important este ca cetatenii sa fie protejati de inflatie", a adaugat aceasta.
"Din acest motiv independenta Bancii Centrale Europene este cruciala. Si din acest motiv nu se pune problema ca Germania sa isi schimbe directia politica in acest moment", a afirmat Merkel.
Sarkozy incearca sa isi convinga partenerii europeni sa ofere mai multa putere politica eurogrupului, pentru a contrabalansa puterea Bancii Centrale Europene, mai ales in ceea ce priveste politica valutara, intr-un moment in care euro a atins cea mai ridicata cotatie fata de dolar.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice