Banca Mondiala nu observa o imbunatatire a guvernarii pe plan global
Data publicarii: 11-07-2007 | InternationalUn raport al Bancii Mondiale, ce masoara factori precum controlul coruptiei, responsabilitatea guvernamentala si absenta violentei, arata ca pe plan global guvernarea nu s-a imbunatatit vizibil in ciuda unei abordari mai dure a acestui subiect, relateaza Reuters.
Lansand insa o avertizare privind tragerea unor concluzii dinaceste studii statistice, cel mai recent studiu al Bancii Mondiale arata ca guvernele individuale, mai ales cele din Africa, ar putea face o diferenta relativ repede prin adoptarea unor reforme guvernamentale.
Aceste state s-ar putea astepta la o triplare a venitului pe cap de locuitor pe termen lung, estimeaza BM.
"In medie, nu am gasit dovezi conform carora guvernarea pe plan global s-a imbunatatit semnificativ. Fie ca vorbim de statul de drept sau de controlul coruptiei, in medie nu a putut gasi dovezi in acest sens", a declarat un autor al acestui raport si director de programe globale al Bancii, Daniel Kaufmann.
"Vestea buna este ca aceasta este doar o medie ce ascunde variatii enorme de la tara la tara, existand state ce au dovedit ca in opt sau zece ani guvernarea se poate imbunatati semnificativ", a adaugat acesta.
De exemplu, afirma raportul, intre 1998 si 2006, au existat imbunatatiri ale responsabilitatilor democratice in Sierra Leone si Niger, iar statul de drept s-a imbunatatit in Algeria, Liberia si Tadjikistan.
Serbia si Tanzania sunt exemple de state care au putut sa controleze coruptia, afirma acest raport.
Inca conform acestui raport, guvernarea s-a deteriorat in Venezuela, Coasta de Fildes si Zimbabwe. Intre timp, Somalia, Myanmar, Guineea Ecuatoriala, Haiti si Zimbabwe au ocupat ultimele locuri in ceea ce priveste controlul coruptiei.
Statele nordice, precum Finlanda, Islanda, Danemarca si Norvegia, precum si Noua Zeelanda, au primit cele mai bune scoruri.
Cel mai recent studiu al Bancii Mondiale analizeaza 212 state in perioada 1996-2002, bazandu-se pe sute de variabile si luand in calcul parerile a mii de persoane si companii.
Acesti indicatori masoara guvernanta in cadrul statelor membre al Bancii Mondiale, punand Banca in pozitii contradictorii cu anumite guverne, precum cel al Chinei, ce pun sub semnul intrebarii dreptul acestei institutii de a se implica in catalogarea guvernarii statelor membre.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului