Banca Mondiala nu observa o imbunatatire a guvernarii pe plan global
Data publicarii: 11-07-2007 | InternationalUn raport al Bancii Mondiale, ce masoara factori precum controlul coruptiei, responsabilitatea guvernamentala si absenta violentei, arata ca pe plan global guvernarea nu s-a imbunatatit vizibil in ciuda unei abordari mai dure a acestui subiect, relateaza Reuters.
Lansand insa o avertizare privind tragerea unor concluzii dinaceste studii statistice, cel mai recent studiu al Bancii Mondiale arata ca guvernele individuale, mai ales cele din Africa, ar putea face o diferenta relativ repede prin adoptarea unor reforme guvernamentale.
Aceste state s-ar putea astepta la o triplare a venitului pe cap de locuitor pe termen lung, estimeaza BM.
"In medie, nu am gasit dovezi conform carora guvernarea pe plan global s-a imbunatatit semnificativ. Fie ca vorbim de statul de drept sau de controlul coruptiei, in medie nu a putut gasi dovezi in acest sens", a declarat un autor al acestui raport si director de programe globale al Bancii, Daniel Kaufmann.
"Vestea buna este ca aceasta este doar o medie ce ascunde variatii enorme de la tara la tara, existand state ce au dovedit ca in opt sau zece ani guvernarea se poate imbunatati semnificativ", a adaugat acesta.
De exemplu, afirma raportul, intre 1998 si 2006, au existat imbunatatiri ale responsabilitatilor democratice in Sierra Leone si Niger, iar statul de drept s-a imbunatatit in Algeria, Liberia si Tadjikistan.
Serbia si Tanzania sunt exemple de state care au putut sa controleze coruptia, afirma acest raport.
Inca conform acestui raport, guvernarea s-a deteriorat in Venezuela, Coasta de Fildes si Zimbabwe. Intre timp, Somalia, Myanmar, Guineea Ecuatoriala, Haiti si Zimbabwe au ocupat ultimele locuri in ceea ce priveste controlul coruptiei.
Statele nordice, precum Finlanda, Islanda, Danemarca si Norvegia, precum si Noua Zeelanda, au primit cele mai bune scoruri.
Cel mai recent studiu al Bancii Mondiale analizeaza 212 state in perioada 1996-2002, bazandu-se pe sute de variabile si luand in calcul parerile a mii de persoane si companii.
Acesti indicatori masoara guvernanta in cadrul statelor membre al Bancii Mondiale, punand Banca in pozitii contradictorii cu anumite guverne, precum cel al Chinei, ce pun sub semnul intrebarii dreptul acestei institutii de a se implica in catalogarea guvernarii statelor membre.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des