Firmele vor plati contributiile si impozitele intr-un singur cont
Data publicarii: 10-07-2007 | Finante-BanciCompaniile vor plati, de la 1 septembrie, impozitele datorate la bugetul de stat (profit, venit, TVA, accize, taxe vamale) intr-un singur cont bancar, aceeasi masura fiind aplicata si in cazul contributiilor sociale (pensii, somaj, sanatate), a anuntat, marti, Daniel Chitoiu, seful Fiscului.
"Aceasta masura va duce la debirocratizarea serviciilor administrative ale Fiscului avand in vedere ca un agent economic care pana acum era nevoit sa completeze de la 10 pana la 50 de ordine de plata, de acum va completa doar doua ordine de plata: pentru bugetul de stat si pentru contributiile sociale", a explicat presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).
Ulterior, ANAF va face distributia sumelor in Trezorerii pentru fiecare buegt in parte. ANAF a decis declararea termenului de implementare a acestei masuri de la 1 ianuarie 2008 la 1 septembrie 2007.
Potrivit lui Chitoiu, noul sistem informatic se va aplica de la 1 sepetmbrie doar pentru companiile care nu inregistreaza datorii la stat, urmand ca extinderea sistemului si pentru cele cu datorii sa se realizeze de la 1 ianuarie 2008.
In prezent, angajatorii platesc cinci categorii de contributii sociale aplicate fondului de salarii, iar angajatii datoreaza trei categorii de contributii la venitul brut. Astfel, angajatorii platesc contributia de pensii (19,5%), sanatate (6,7%), somaj (2,25%), contributie pentru accidente de munca si boli profesionale (intre 3,6-0,4%), pentru concedii si indemnizatii (0,85%), iar angajatii datoreaza pentru pensii (9,5%), sanatate (6,5%) si somaj (1%). Contribuabilii platesc fiecare categorie de contributii intr-un cont separat la trezorerie.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice