Comertul electronic ia amploare si in Romania
Data publicarii: 09-07-2007 | AfaceriIn primele 6 luni din 2007 s-a cumparat online cu card de 1,65 ori mai mult decat in tot anul 2006, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. Daca tendinta se va mentine, probabil ca vom asista la cel putin triplarea nivelului pietei pana la sfarsitul acestui an. In perioada ianuarie - iunie s-au platit online, in magazinele romanesti ce au implementata solutia ePayment, produse si servicii in valoare de aproximativ 14,3 milioane euro. Numarul total al tranzactiilor procesate in magazinele online din Romania care folosesc solutia ePayment(R) s-a ridicat la 160.000. Nivelul intregii industrii de plati online prin card pentru aceeasi perioada se ridica la aproape 16,5 milioane euro si 200.000 tranzactii, conform datelor publicate de RomCard.
In acest context, GECAD ePayment detine o cota de piata de circa 87% pentru prima jumatate a anului 2007, raportata la valorile indicate de RomCard, unic procesator final 3D-Secure in Romania.
"Se poate acum cu adevarat vorbi despre o piata a platilor online prin card in comertul electronic romanesc. Evolutia pozitiva din primul semestru se va mentine in lunile urmatoare si isi va accelera ritmul catre sfarsitul anului. Urmeaza trei luni de asezare a pietei, pe perioada concediilor, dar ultimul trimestru din 2007 va fi cel mai important: este sezonul cadourilor de Sarbatori, al pachetelor turistice de iarna si probabil momentul in care se vor materializa si deciziile de intrare in piata ale altor companii mari", apreciaza Carmen Sebe, CEO GECAD ePayment.
Elementele care au determinat cresterea pietei tin atat de apetitul publicului pentru cumparaturile online si platile prin card, cat si de decizia comerciantilor de a promova aceasta alternativa la comertul clasic. In momentul de fata, in Romania exista o plaja extinsa si diversa de magazine iar publicul gaseste suficiente motive sa opteze pentru cumparaturile si platile online - sigure, confortabile, avantajoase.
"Daca in 2006 aveam o pozitie rezervata si in cele din urma piata platilor online a surprins prin evolutia din a doua jumatate a anului, in 2007 asteptarile sunt optimiste iar cresterea nu mai poate fi oprita. Secretul evolutiei credem ca este increderea pe care atat comerciantii cat si cumparatorii incep sa o manifeste fata de comertul electronic, iar pentru aceasta trebuie sa le multumim celor de la GECAD ePayment care au muncit mult pentru a educa piata, atat comerciantii cat si cumparatorii", spune Marin Mitroi, director general, RomCard.
In 2006, prin parteneriatul cu BRD Societe Generale, GECAD ePayment isi anunta intentia de a introduce standarde internationale in piata locala de comert electronic, bazate pe experienta companiei din piata externa. Acordul intre un procesator de plati online prin card cu istoric in domeniul securitatii si o institutie bancara importanta este primul pas care recomanda comertul electronic romanesc drept un segment sigur si o oportunitate de business. Urmarea este intrarea imediata in piata a unor companii mari (Orange, Blue Air) care au incurajat comenzile si platile online prin card.
Astfel, in a doua jumatate a lui 2006 piata a crescut cu 330% fata de primele sase luni ale anului in ceea ce priveste valorile tranzactionate. Primul trimestru din 2007 a continuat in acelasi ritm, volumele tranzactionate prin solutia ePayment(R) urcand la aproximativ 5 milioane euro, pentru a ajunge la sfarsitul lui iunie la un total de peste 14 milioane euro.
Redactia BankNews.ro
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice