Costurile luptei impotriva spalarii banilor au crescut substantial
Data publicarii: 09-07-2007 | InternationalCheltuielile bancilor in lupta impotriva spalarii banilor au crescut cu aproape 60% in ultimii trei ani, avand in vedere ca acesta lupta ocupa din ce in ce mai mult din timpul inaltinor oficiali ai bancilor, conform unui studiu global efectuat de KPMG, relateaza Reuters. Costurile luptei impotriva spalarii banilor au crescut mai mult decat estimau bancile, acestea fiind implicate mult mai mult pe pietele emergente si fiind confruntate cu o mult mai mare complexitate a pietelor financiare, arata studiul efectuat de KPMG.
Autoritatile de reglementare financiara incearca sa reduca amploarea acestui fenomen, care se estimeaza a se ridica la peste o mie de miliarde dolari anual, persoanele implicate fiind traficanti de droguri, arme precum si alti infractori.
KPMG a analizat 224 de banci din 55 de state, ajungand la concluzia ca cheltuielile pentru sistemele anti-spalare de bani si procesele juridice au crescut in medie cu 58% in ultimii trei ani.
In America de Nord, Orientul Mijlociu si Africa, cheltuielile au crescut cu 70% sau chiar mai mult.
KPMG a precizat ca bancile estimasera, intr-un studiu realizat in 2004, ca aceste cheltuieli vor creste cu 43% in urmatorii trei ani. Momentan, bancile mizeaza pe un nivel al cresterii cheltuielilor de 34% in urmatorii trei ani.
Cele mai costisitoare proceduri sunt cele legate de monitorizarea tranzactiilor si de instruirea personalului. Peste 70% dintre banci au declarat ca numarul rapoartelor de activitati suspecte a crescut deasemenea, 42% dintre banci precizand ca aceasta crestere a fost "substantiala", afirma studiul.
Din acest studiu reiese ca 71% din inaltii oficiali bancari sunt implicati direct in lupta impotriva spalarii de bani, in crestere cu 61% fata de 2004.
Bancile au precizat ca exista ingrijorarile legate de faptul ca legislatia anti-spalare a banilor trebuie sa fie mult mai coerenta, jumatate dintre respondentii studiului declarand ca in ciuda faptului ca povara legislativa este acceptabila, cerintele trebuie sa fie mult mai corect precizate.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman