Legea pensiilor: in analiza la Cotroceni

Data publicarii: 07-07-2007 | Economie

Legea pensiilor a ajuns, vineri, la Cotroceni pentru promulgare si se afla in analiza Deparlamentului legislativ, seful statului anuntand miercuri ca va cere Guvernului sa precizeze sursele de finantare din care se va acoperi marirea pensiilor. Administratia Prezidentiala a confirmat vineri ca legea pensiilor a ajuns la Cotroceni pentru promulgare, actul normativ aflandu-se in prezent in analiza Departamentului legislativ.

Legea pensiilor propusa de PSD este subiect de controversa intre Palatul Cotroceni si Palatul Victoria. Presedintele Traian Basescu si-a reiterat, miercuri, intr-o declaratie de presa, intentia de a cere Guvernului sa indice sursele de finantare pentru legea pensiilor, prevenind ca nu va promulga legea pentru a nu contribui la prabusirea sistemului public de pensii si pentru a nu fi partas la "inselarea unor amarati".

Seful statului a tinut sa-i asigure pe pensionari ca nu se impotriveste maririi pensiilor lor si ca nu va face decat "sa puna presiune asfel incat sa avem o abordare realista a acestui subiect". Traian Basescu a mai spus ca, analizand declaratiile de intentii ale Guvernului privind acordarea de subventii si a planurile de investitii, este posibil ca majorarea punctului de pensie sa nu poata fi acoperita doar de cresterea economica. "Numai in 2008, aplicarea acestei legi ar insemna o crestere de 2.5 miliarde euro la bugetul de pensii, care nu poate fi justificata pe seama cresterii economice de 6% din acest an", a apreciat seful statului care a precizat ca "raman descoperite peste 1,5 miliarde de euro".

Pentru a demonstra nevoia clarificarii surselor bugetare, presedintele a inventariat alte cresteri si investitii promise de Guvern si care nu ar putea fi acoperite in integralitate prin efortul bugetar actual. Basescu a enumerat asadar marirea bugetului educatiei la 6% din PIB pentru 2008, virarea contributiei de un miliard de euro catre UE, scaderea CAS cu 6% de anul viitor, acordarea unei subventii de 100 de euro pentru fiecare hectar agricol din zonele montane. Nu toate aceste obligatii ar putea fi duse la indeplinire, a argumentat presedintele.

"Cei care isi pun aceasta intrebare (de unde bani pentru pensii, n.r.) dovedesc un singur lucru: ca nu cunosc realitatea economiei de astazi din Romania si nu au niciun fel de idee despre ce inseamna bugetul si politica de pensii", a fosr replica lui Tariceanu.

De asemenea, liderul deputatilor PSD, Viorel Hrebenciuc, l-a prevenit pe Basescu ca nepromulgarea legii pensiilor inseamna  "o incalcare grava a Constitutiei care prevede explicit ca statul este obligat sa asigure conditii de viata decente romanilor si cu atat mai mult celor peste 5,5 milioane de pensionari".  "Acest refuz reprezinta un motiv serios pentru demiterea presedintelui", mai spunea intr-un comunicat de presa de miercuri liderul deputatilor social-democrati.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: