Comisia Europeana cere revizuirea sistemului TVA in UE
Data publicarii: 05-07-2007 | Finante-BanciSistemul complex de cote reduse ale taxei pe valoare adaugata (TVA) din Uniunea Europeana trebuie revizuit astfel incat sa scada costurile administrative ale firmelor si ale celor care colecteaza veniturile, a spus joi comisarul european pentru taxe si impozite, Laszlo Kovacs, citat de Reuters.
Kovacs a cerut simplificarea sistemului din 2010 astfel incat sa fie inlocuite derogarile permanente si temporare acordate statelor pentru ca acestea sa aplice o multime de cote reduse ale taxei pe valoare adaugata.
Un studiu facut pentru Comisia Europeana de catre grupul de analiza Copenhagen Economics a aratat Cotele reduse de TVA nu a afectat negativ piata interna a Uniunii Europene.
Studiul nu a putut insa aduce nicio dovada ca ratele reduse ar fi incurajat semnificativ bunastarea si crearea de locuri de munca, adica argumentul pe care anumite state l-au adus ca sa practice o taxa pe valoare adaugata mai mica decat plafonul minim de 15% al Uniunii Europene.
Ratele reduse ar putea fi eficiente in cazul restaurantelor, iar Franta ar putea sa isi apere pozitia pentru TVA mai scazut in acest sector.
"Comisia a interpretat aceste rezultate in sensul in care indica o anumita utilitate in aplicarea de rate reduse pentru serviciile furnizate local, insa doar in situatiile in care masurile sunt bine tintite, iar conditiile specifice ale pietei sunt indeplinite", a anuntat executivul Uniunii Europene, reprezentat de Kovacs.
De fapt, Kovacs s-ar fi confruntat cu o batalie foarte dificila, daca nu chiar imposibila, ca sa elimine multe din ratele reduse si sa bage mana in buzunarele celor 490 milioane de cetateni ai Uniunii Europene.
In decursul anilor statele membre ale Uniunii Europene si-au asigurat multe derogari, ca sa aplice TVA redus pentru servicii cu "munca intensiva", cum ar fi reparatul bicicletelor sau coafatul, pentru o anumita perioada.
Ca sa evite negocierile riscante de reinnoire regulata a derogarilor in unanimitate, Kvacs doreste sa se implementeze o noua schema care sa acorde tarilor membre ale Uniunii Europene libertatea de a aplica aceeasi rata reduse pentru aceleasi produse sau servicii, pe doua segmente distincte.
Ratele foarte scazute, intre 0% si 5% ar putea fi aplicate produselor si serviciilor "esentiale", cum ar fi cele alimentare, iar o rata mai redusa, intre 10% si 12% ar putea fi aplicata pentru servicii cum ar fi transporturile, potrivit noii scheme.
De indata ce este adoptata aceasta schema, statele nu ar trebui sa obtina sustinerea tuturor celorlalte tari membre ale Uniunii Europene, ca sa aplice rate mai reduse pentru lista de produse si servicii care a fost stabilita.
Kovacs a lasat la alegerea statelor membre ale Uniunii Europene sa stabileasca lista exacta a produselor si serviciilor care ar trebui sa urmeze acest regim.
In loc de TVA-ul cu rate reduse ar putea fi folosite alte instrumente pentru mentinerea de preturi scazute, cum ar fi subventiile, care ar putea fi aplicate mai simplu, iar administrarea lor ar costa mai putin, arata studiul grupului Copenhagen Economics.
Anumite derogari temporare in cele zece state fost comuniste care au aderat la Uniunea Europeana in 2004 vor lua sfarsit inainte de 2010. Kovacs a propus joi ca acestea sa fie extinse pana in 2010, insa nu si pentru produse agricole, respectiv carbune, carburant sau petrol.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman