BCE va mentine neschimbata dobanda cheie cu ocazia sedintei de joi

Data publicarii: 03-07-2007 | Finante-Banci

La o luna dupa ultima majorare a dobanzii de politica monetara, Banca Centrala Europeana va mentine neschimbate conditiile de credit cu ocazia sedintei de joi, estimeaza analistii, care mizeaza pe o noua majorare a dobanzii cheie in septembrie, relateaza AFP. Cei 31 de economisti chestionati de AFP si de agentia Thompson Financial News mizeaza pe mentinerea conditiilor de credit cu ocazia sedintei BCE de joi. Dobanda cheie a BCE, care determina costurile creditului pentru companii si persoane private in zona euro, se ridica momentan la 4%.

Guvernatorii BCE au majorat dobanda de politica monetara cu un sfert de punct de baza cu ocazia sedintei din iunie, pentru a lupta impotriva riscurilor de majorare ale preturilor legate de cresterea economica si de o eventuala majorare a preturilor la petrol.

Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a calificat din nou politica monetara a institutiei pe care o conduce drept "relaxata". Trichet a precizat ca momentan conditiile de credit sunt suficiente pentru a sustine cresterea economica, continand insa si elementele ce favorizeaza tendintele inflationiste.

Trichet a repetat intentia BCE de a "actiona din timp in mod ferm pentru a asigura stabilitatea preturilor pe termen mediu". "Este evident ca ciclul de majorari a dobanzii nu s-a terminat", a concluzionat un economist al ING, Peter van den Houte.

Intre lunile decembrie 2005 si iunie 2007, BCE a majorat dobanda cheie de la 2% pana la 4%, prin intermediul a opt majorari de cate un sfert de punct de baza.

Daca BCE isi va mentine ritmul trimestrial, urmatoarea majorare a dobanzii cheie va avea loc in luna septembrie. Inflatia in zona euro ramane momentan la cote stabile.

Insa riscurile ce ingrijoreaza presedintele BCE vin si din alte parti, acesta luand in calcul si majorarile salariale planificate, ce depasesc nivelul productivitatii, acestea putand avea consecinte asupra preturilor.

Economia zonei euro ramane in continuare robusta, dovada venind din partea cresterii mai mari decat era asteptat a indicelui ordinelor de achizitii al sectorului manufacturier in zona euro.

Aceasta performanta se datoreaza in mare parte Germaniei, principala economie a zonei euro, care a beneficiat de o accelerare substantiala a productiei.

O mica parte din economistii chestionati de AFP sunt de parere ca majorarea din septembrie va marca ultima decizie in acest sens din 2007 insa din ce in ce mai multi cred ca BCE ar putea majora din nou dobanda cheie in decembrie, pana la 4,50%.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: