Tariceanu: Aprecierea leului este un avantaj pentru cetatean
Data publicarii: 03-07-2007 | EconomiePremierul Tariceanu a declarat ca aprecierea leului are si efecte benefice, dand posibilitatea consumatorilor din Romania sa cumpere bunuri si servicii de import la un pret mai mic, desi aprecierea monedei nationale afecteaza exportatorii. "Sigur ca aprecierea leului nu poate sa nu aiba efecte in privinta exporturilor. Este mult mai comod sa ai un leu slab, dar acest leu puternic nu aduce numai dezavantaje, trebuie sa tinem cont si de avantajele pe care le aduce, pentru cetatean, in pozitia de consumator, care isi va putea cumpara bunuri si servicii de import la un pret mai mic".
Premierul a adaugat ca, pe de alta parte, aprecierea leului "ii va impinge" pe multi dintre intreprinzatorii romani sa caute solutii pentru a-si creste competitivitatea si productivitatea prin investitii. Tariceanu a adaugat ca aprecierea monedei nationale este un "fenomen curent" in toate tarile din noul val intrat in UE, care au crestere economica.
El a refuzat sa raspunda daca se asteapta de la o interventie din partea BNR, spunand ca banca centrala este o institutie independenta, care nu informeaza Guvernul daca intentioneaza sa intervina.
Leul a urcat luni la o cotatie maxima a ultimilor sase ani si zece luni fata de dolar, ca efect combinat al aprecierii monedei nationale fata de euro si al celei europene fata de dolar pe pietele internationale.
Cursul afisat luni de BNR arata o apreciere a monedei nationale cu peste 3 bani (1,46%) fata de dolar, de la 2,3246 lei/dolar, cat era vineri, la 2,2907 lei/dolar. Dolarul nu a mai fost cotat la un nivel similar de sase ani si zece luni, respectiv din 30 august 2000, cand banca centrala a afisat un curs de 22.895 lei vechi (echivalentul a 2,2895 lei noi) pentru un dolar.
Piata financiara romaneasca nu tranzactioneaza direct moneda americana, dar banca centrala calculeaza raportul leu/dolar in functie de evolutia pietelor financiare internationale.
De la inceputul acestui an, leul a castigat 24 bani (9,72%) fata de moneda americana. Leul s-a apreciat in ultimele 12 luni cu 50 bani (18,06%) fata de dolar.
Pe pietele internationale, dolarul s-a depreciat, in prima parte a zilei de luni, de la 1,3526 la 1,3590 dolari/euro, iar in jurul orei 14:00, ora Romaniei, cotatia era de 1,3580 dolari/euro.
Fata de euro, leul a atins luni o cotatie maxima a ultimilor cinci ani si o luna, de 3,1112 lei/euro.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii