Creste impozitul pe salariu!
Data publicarii: 29-06-2007 | EconomieGuvernul a decis sa taxeze cu 9,5% tot venitul salarial, adica si primele, stimulentele sau sporurile, noteaza Cotidianul. Statul le va cere salariatilor plata contributiilor sociale nu numai pentru salariul de baza, ci pentru tot venitul salarial brut, incepind cu 1 ianuarie 2008. Astfel, vor fi impozitate cu 9,5% si primele, stimulentele, sporurile, orele suplimentare sau veniturile obtinute de angajat din profitul net al companiei la care lucreaza, potrivit noii Legi a pensiilor, votata joi de Camera Deputatilor.
"Acesta a fost un amendament propus de Guvern si noi l-am preluat. Urmeaza normele metodologice care vor spune clar ce inseamna venituri brute, dar impozitul se va aplica doar asupra veniturilor obtinute pe baza unui contract de munca", ne-a declarat initiatorul legii, deputatul PSD Ioan Cindrea. El a infirmat supozitia ca vor fi impozitate suplimentar veniturile obtinute din drepturi de autor, din agricultura sau din prestari de servicii.
In plus, noul act normativ elimina si plafonul de cinci salarii medii brute ca baza de colectare a contributiilor angajatorilor la bugetul de pensii. Potrivit vechilor reglementari, in cazul in care salariul depasea valoarea a cinci salarii medii brute la nivel national, contributia se aplica numai asupra acestei valori. De acum incolo, se va aplica asupra intregului salariu.
Guvernul a promovat acest amendament pentru ca are nevoie de foarte multi bani pentru sporirea pensiilor. Statul vrea sa duca valoarea punctului de pensie de la 396,2 lei, ceea ce reprezinta 37,5% din salariul mediu brut, la 568 de lei, ceea ce ar reprezenta un plus de 43,36%.O astfel de masura ar presupune un efort in suma totala de 7,77 miliarde de lei.
Ministerul Finantelor crede ca masurile de mai sus ar aduce un plus de venituri la bugetul pensiilor de 6,24 miliarde de lei, restul de 1,53 miliarde de lei urmind sa fie luati din bugetul statului sub forma de subventie. Guvernul spune ca reducerea contributiilor pentru pensii cu doua puncte procentuale in 2008, pentru a se indeplini Programul de Guvernare, ar crea un deficit de venituri de 210 milioane de lei. Totodata, introducerea pilonului II de pensii presupune o diminuare a contributiilor cu 803 milioane de lei.
Integral in Cotidianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des