Pensia privata facultativa ridica probleme angajatorilor
Data publicarii: 27-06-2007 | Finante-BanciContributia de maxim 15% din veniturile brute pentru pilonul III trebuie colectata si virata de catre angajatorii neinformati, noteaza Adevarul. Cele patru fonduri de pensii autorizate pentru pensia facultativa semnaleaza deja refuzuri ale angajatorilor, preponderent institutii de stat, de a vira contributiile participantilor catre jucatorii din piata. In acest fel, procesul este intarziat, iar societatile asteapta noi norme de reglementare din partea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Allianz-Tiriac Pensii Private este prima societate care semnaleaza probleme in colectarea contributiilor de maxim 15% din venitul salarial brut pentru pensia facultativa. Aplicabil de la 1 mai, pilonul III a inceput sa stranga efectiv adeziuni si contributii de circa trei-patru saptamani. "Avem numeroase semnale din partea unor clienti care se plang ca angajatorul nu poate efectua plata catre fondul de pensii, invocand lipsa unui modul specializat in aplicatia soft pentru evidentierea sumei si plata contributiei", a spus Crinu Andanut, directorul general al Allianz Tiriac Pensii Private, in cadrul unui seminar.
Aplicatiile software de salarizare aflate in dotarea institutiilor de stat nu pot tine evidenta contributiei unui salariat catre un fond de pensii facultative si implicit plata sumei respective. Andanut a adaugat ca rezolvarea problemei necesita fonduri, iar obtinerea acestor sume este un proces mai dificil pentru institutiile de stat. "Institutia trebuie sa faca un referat de necesitate catre autoritatea tutelara si, pana este aprobat, poate sa treaca o perioada lunga de timp. In acest timp, angajatul nu poate sa adere la un fond de pensii", a mai explicat directorul Allianz.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice