Bancomatul a implinit 40 de ani
Data publicarii: 26-06-2007 | Finante-BanciPrimul aparat din 1967 nu folosea carduri, ci cecuri imprimate cu substante radioactive si elibera numai cate 10 lire sterline, noteaza Evenimentul Zilei. In urma cu 40 de ani, primul bancomat din lume, inventat de scotianul John Shepherd-Barron, era amplasat in nordul Londrei, pe Enfield. De atunci pana in prezent, la colturile de strada din intreaga lume, in zidurile cladirilor sau in sediile de banci au aparut peste 1,6 milioane de astfel de aparate care "scuipa bani".
Reg Varney, producatorul serialului "On the Buses", a fost primul care a extras bani de la un bancomat. Chiar daca aparatul era diferit de cele cu care suntem obisnuiti in prezent, acesta a fost nevoit sa raspunda unor comenzi similare cu cele cerute de un bancomat din 2007.
Pagina de intampinare a unui ATM din 1967 seamana intocmai cu cea din prezent. Cei care i-au oferit scotianului sansa sa-si puna in practica ideea construirii unui bancomat au fost reprezentantii bancii britanice Barclays. Acestia au fost convinsi imediat: in timpul unei intalniri la un pahar de gin, presedintele de atunci al bancii a semnat un contract in graba cu Shepherd-Barron, care la acea vreme lucra la tipografia De La Rue, dupa cum povesteste chiar inventatorul ATM-ului.
Cecuri in loc de carduri
Ideea de a construi un bancomat i-a venit lui Shepherd-Barron, acum in varsta de 82 de ani, in timp ce facea baie. "Mi-a trecut prin minte ca ar putea exista o metoda prin care sa-mi pot lua banii de oriunde in lume sau cel putin in Marea Britanie. Asa ca imediat mi-am imaginat un tonomat de batoane de ciocolata si am inlocuit ciocolata cu bancnote", spune Shepherd-Barron intr-un interviu acordat BBC. La acea vreme, cardurile din plastic nu existau, asa ca bancomatele lui Shepherd-Barron functionau pe baza de niste cecuri imprimate cu o substanta radioactiva de Carbon 14.
Aparatul detecta substanta si asocia cecul unui cod PIN. Totusi, masina putea sa ofere celor care introduceau cecul maximum 10 lire sterline (15 euro) la o accesare. "Dar raportandu-ne la acele vremuri, cele zece lire reprezentau destul pentru un weekend de petreceri si distractii", spune Shepherd-Barron, acum in varsta de 82 de ani.
Ca orice lucru nou, nu putea sa functioneze tocmai bine din primul moment. Primul bancomat a fost vandalizat, iar unul care a fost instalat in Zürich (Elvetia) a inceput sa se defecteze des, fara nicio explicatie. Mult mai tarziu s-a descoperit ca firele de electricitate de la doua linii de tramvai care se intersectau in apropiere interferau cu mecanismul bancomatului.
Integral in Evenimentul Zilei
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des