ANM: Romania va avea, in septembrie, o seceta catastrofala
Data publicarii: 25-06-2007 | EconomieRomania va inregistra, in septembrie 2007, cea mai grava seceta existenta vreodata, in conditiile in care cantitatile de precipitatii din perioada septembrie 2006 - 31 mai 2007 au fost cele mai mici din istorie, a declarat, astazi, directorul Administratiei Nationale de Meteorologie, Ion Sandu.
"Chiar daca in perioada septembrie 2006 - 31 mai 2007 am inregistrat cele mai mici cantitati de precipitatii nu pot sa spun ca este cea mai puternica seceta, pentru ca nu am informatii complete", a spus directorul Administratiei Nationale de Meteorologie.
Ion Sandu a adaugat ca, potrivit prognozelor, seceta se va accentua in perioada iulie - august si "va deveni catastrofala in luna septembrie".
"In iulie si august vom avea parte de ploi de tip furtuni violente, iar precipitatiile vor fi scazute exact in zonele unde deja este seceta. In luna septembrie situatia va fi catastrofala in sud, sud-est, est si vest, fiind cea mai grava seceta existenta in Romania", a mai aratat directorul ANM.
Potrivit datelor prezentate saptamana trecuta de reprezentantii ANM, rezerva de umiditate din cea mai mare parte a teritoriului tarii - in zona de nord-vest si de centru - se situeaza la nivel moderat, in timp ce in partea de sud, sud-est si est se manifesta deja fenomenul de seceta pedologica extrema.
Astfel, judetele care se confrunta cu cea mai scazuta rezerva de umiditate sunt Iasi, Vaslui, Galati, Buzau, Braila, Tulcea, Constanta, Ialomita, Calarasi, Ilfov, Giurgiu si Olt.
De asemenea, seceta pedologica puternica se manifesta in partea central-estica a tarii si, local, in nord. Judetele afectate de seceta la acest nivel sunt Dolj, Arges - partea de sud, Dambovita, Prahova, Brasov, Vrancea, Neamt, Bistrita-Nasaud si Satu Mare.
Conform ANM, numai in sase judete, situate in partea centrala si central-vestica, nivelul de umiditate din sol se situeaza la valori satisfacatoare. Astfel, aprovizionarea solului cu apa este cotata la nivel satisfacator in judetele Sibiu, Arges - partea de nord, Gorj, Hunedoara, Caras-Severin si Mehedinti - partial. De asemenea, un nivel satisfacator al apei din sol se inregistreaza in nordul judetelor Botosani si Suceava.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice