Ce trebuie sa stiti despre pensiile private
Data publicarii: 21-06-2007 | Finante-BanciSistem privat de pensii peste trei luni. Pana atunci angajatii cu varste de pana la 35 de ani vor trebui sa aleaga cine ii va finanta la batranete. Desi timpul ramas este foarte scurt, cei mai multi romani nici macar nu stiu ce sunt pensiile obligatorii private. In consecinta, cel mai probabil, alegerea va fi facuta dupa ureche. O parte din contributia pe care o platim acum la sistemul asigurarilor sociale, de 9,5%, ce ne este oprit pe fluturas, va trece in administrare privata. La noi se incepe cu 2%. Banii se duc intr-un fond unde fiecare va avea un cont personal. Daca vorbim de angajati, plata lunara o face angajatorul in contul pe care l-a ales angajatul.
Daca vorbim de cei care nu sunt salariati, au profesii liberale sau sunt in agricultura, ei isi vor plati singuri contributiile in cont. Contul pe care il au se face pe baza CNP-ului. Banii sunt investiti in diverse instrumente, legea le prevede pe toate si in final ceea ce obtinem sunt 3 pensii:
- una de stat care va fi din ce in ce mai mica, va fi un fel de ajutor social,
- una privata care va fi din ce in ce mai mare,
- si o a 3-a facultativa care va fi atat de mare cat contribui.
Limita este de 15% din venitul brut lunar. Sistemul este gandit in asa fel incat sa asigure dupa 20-30 de ani de contributie undeva la 80% din media salariala a ultimilor ani. La 20 de milioane, 80% inseamna 16 milioane. Termini cu un salariu de 20 de milioane si o sa ai o pensie de 16.
Altfel, ramanand numai cu pilonul public ramanem in stadiul in care suntem acum. Pensiile sunt din ce in ce mai mici, acum sunt 3-4 milioane, probabil ca in 20 de ani, o sa fie de 2 milioane.
Fondurile private de pensii pot fi controlate, dar nu sunt garantate de stat. Se spune insa ca banii sunt administrati mai bine in mediul privat decat de stat. Exista si un revers al medaliei. In Anglia, Grecia sau Statele Unite unele fonduri de pensii private sunt la un pas de faliment din cauza unor investitii riscante.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des