Obligatiunile ipotecare ar putea avea o dobanda de 11-12%
Data publicarii: 19-06-2007 | Finante-BanciBancile vor scoate in curind pe piata obligatiuni garantate cu credite ipotecare sau titluri la fonduri mutuale in care intra creditele ipotecare, noteaza Cotidianul. Transformarea creditelor ipotecare in titluri tranzactionabile pe piata de capital (BVB) va incepe cel mai tirziu la inceputul anului viitor, o data cu implementarea noilor norme Basel II de catre bancile comerciale. Aceste norme vor impune multor institutii majorari de capital pentru provizionarea riscului. Asa ca, apropiindu-se deja de o masa critica de credite ipotecare, bancile vor dori sa le vinda pentru a face rost de lichiditati. Si atunci vor vinde titluri ipotecare pe bursa.
"Exista doua variante pentru ca creditele ipotecare sa intre pe bursa. O prima varianta este cea in care bancile scot pe piata obligatiuni pe care le garanteaza cu credite ipotecare date clientilor si o a doua varianta, cind toate creditele ipotecare ale unei banci sint varsate intr-un fond mutual, iar titlurile acestui fond mutual sint scoase la vinzare pe bursa. Aceste titluri sint garantate cu viitoarele incasari care vor veni o data cu plata creditelor ipotecare de catre persoanele care au apelat la astfel de imprumuturi", declara Septimiu Stoica, presedintele Bursei de Valori Bucuresti.
Dobinda la obligatiunile ipotecare va fi superioara celei pentru un depozit bancar - va fi media aritmetica intre dobinda pe care bancile o iau la credite si cea de la depozite, mai adauga Septimiu Stoica.
Cum la ora actuala dobinda la un credit bancar acordat de banca este de 15% (DAE, cu toate comisioanele incluse), iar la depozit de 7-9%, rezulta ca obligatiunile ipotecare ce vor fi cotate pe bursa vor avea o dobinda de 11-12%. In plus, obligatiunile ipotecare reprezinta un risc mic de neplata si, drept urmare, devin atractive chiar si pentru persoanele care in prezent isi tin economiile in depozite bancare.
Primii care si-au anuntat intentia de a vinde titluri ipotecare au fost cei de la ImoCredit, societatea de credit ipotecar a grupului ImoFinance.
Si Banca Comerciala Romana (BCR) a anuntat ca in acest an ar putea realiza securizarea portofoliului de credite ipotecare. La rindul lui, presedintele BRD-GSG, Patrick Gelin, a declarat ca, "in mod evident, aceasta posibilitate a fost studiata".
Integral in Cotidianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani