Obligatiunile ipotecare ar putea avea o dobanda de 11-12%
Data publicarii: 19-06-2007 | Finante-BanciBancile vor scoate in curind pe piata obligatiuni garantate cu credite ipotecare sau titluri la fonduri mutuale in care intra creditele ipotecare, noteaza Cotidianul. Transformarea creditelor ipotecare in titluri tranzactionabile pe piata de capital (BVB) va incepe cel mai tirziu la inceputul anului viitor, o data cu implementarea noilor norme Basel II de catre bancile comerciale. Aceste norme vor impune multor institutii majorari de capital pentru provizionarea riscului. Asa ca, apropiindu-se deja de o masa critica de credite ipotecare, bancile vor dori sa le vinda pentru a face rost de lichiditati. Si atunci vor vinde titluri ipotecare pe bursa.
"Exista doua variante pentru ca creditele ipotecare sa intre pe bursa. O prima varianta este cea in care bancile scot pe piata obligatiuni pe care le garanteaza cu credite ipotecare date clientilor si o a doua varianta, cind toate creditele ipotecare ale unei banci sint varsate intr-un fond mutual, iar titlurile acestui fond mutual sint scoase la vinzare pe bursa. Aceste titluri sint garantate cu viitoarele incasari care vor veni o data cu plata creditelor ipotecare de catre persoanele care au apelat la astfel de imprumuturi", declara Septimiu Stoica, presedintele Bursei de Valori Bucuresti.
Dobinda la obligatiunile ipotecare va fi superioara celei pentru un depozit bancar - va fi media aritmetica intre dobinda pe care bancile o iau la credite si cea de la depozite, mai adauga Septimiu Stoica.
Cum la ora actuala dobinda la un credit bancar acordat de banca este de 15% (DAE, cu toate comisioanele incluse), iar la depozit de 7-9%, rezulta ca obligatiunile ipotecare ce vor fi cotate pe bursa vor avea o dobinda de 11-12%. In plus, obligatiunile ipotecare reprezinta un risc mic de neplata si, drept urmare, devin atractive chiar si pentru persoanele care in prezent isi tin economiile in depozite bancare.
Primii care si-au anuntat intentia de a vinde titluri ipotecare au fost cei de la ImoCredit, societatea de credit ipotecar a grupului ImoFinance.
Si Banca Comerciala Romana (BCR) a anuntat ca in acest an ar putea realiza securizarea portofoliului de credite ipotecare. La rindul lui, presedintele BRD-GSG, Patrick Gelin, a declarat ca, "in mod evident, aceasta posibilitate a fost studiata".
Integral in Cotidianul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă