BNR pune in circulatie monede dedicate lui Dimitrie Cantemir
Data publicarii: 18-06-2007 | Finante-BanciBanca Nationala a Romaniei va pune in circulatie, in scop numismatic, incepand cu data de 18 iunie 2007, o moneda din aur, o moneda din argint si o moneda din tombac, dedicate lui Dimitrie Cantemir - carturar de mare eruditie, istoric, filozof, geograf, etnolog, muzicolog, personalitate enciclopedica - a carui educatie, cultura si recunoastere europeana au marcat destinul culturii romanesti, potrivit unui comunicat de presa remis BankNews.ro.
1. Caracteristicile monedei din aur sunt urmatoarele:
-
valoare nominala: 100 Lei;
-
forma: rotunda;
-
titlu: 900/1000;
-
calitate: proof;
-
greutate: 6,452 grame;
-
diametru: 21 mm;
-
margine: zimtata.
Aversul contine, in centru, valoarea nominala "100 LEI", deasupra, stema Romaniei, iar dedesubt, anul de emisiune "2007" si inscriptia in arc de cerc "ROMANIA".
Reversul prezinta, in centru, portretul lui Dimitrie Cantemir, la exterior, jos si sus, inscriptiile in arc de cerc "DIMITRIE CANTEMIR" si, respectiv, "26 octombrie 1673 - 21 august 1723".
2. Caracteristicile monedei din argint sunt urmatoarele:
-
valoare nominala: 5 Lei;
-
forma: rotunda;
-
titlu: 999/1000;
-
calitate: proof;
-
greutate: 15,55 grame;
-
diametru: 30 mm;
-
margine: zimtata.
Aversul contine, in centru, valoarea nominala "5 LEI", deasupra, stema Romaniei, iar dedesubt, anul de emisiune "2007" si inscriptia in arc de cerc "ROMANIA".
Reversul prezinta, in centru, portretul lui Dimitrie Cantemir, iar la exterior, jos si sus, inscriptiile in arc de cerc "DIMITRIE CANTEMIR" si, respectiv, "26 octombrie 1673 - 21 august 1723".
3. Caracteristicile monedei din tombac cuprat sunt urmatoarele:
-
valoare nominala: 1 Leu;
-
forma: rotunda;
-
calitate: proof;
-
greutate: 23,50 grame;
-
diametru: 37 mm;
-
margine: zimtata.
Aversul contine, in centru, valoarea nominala "1 LEU", deasupra, stema Romaniei, iar dedesubt, anul de emisiune "2007" si inscriptia in arc de cerc "ROMANIA".
Reversul prezinta, in centru, portretul lui Dimitrie Cantemir, iar la exterior, jos si sus, inscriptiile in arc de cerc "DIMITRIE CANTEMIR" si, respectiv, "26 octombrie 1673 - 21 august 1723".
Fiecare moneda, ambalata in capsula de metacrilat transparent, va fi insotita de un certificat de autenticitate, pe care se gasesc semnaturile Guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei si a Casierului central, precum si de o carte de prezentare a acestei emisiuni numismatice, redactata in limba romana, engleza si franceza. Monedele vor fi prezentate in cutii adecvate, pe al caror capac este inscriptionata sigla BNR.
Tirajul emisiunii este de 750 exemplare, respectiv 250 bucati pentru moneda din aur, 250 bucati pentru moneda din argint si 250 bucati pentru moneda din tombac cuprat.
Punerea in circulatie, in scop numismatic, a monedelor din aur, argint si tombac din emisiunea dedicata lui Dimitrie Cantemir, se realizeaza prin sucursalele Bucuresti, Iasi, Cluj si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei.
Redactia BankNews.ro
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman