Aproximativ 3,4 milioane de romani lucreaza in strainatate
Data publicarii: 17-06-2007 | EconomieAproximativ 3,4 milioane de romani lucreaza in strainatate, ceea ce a creat un "urias" deficit de forta de munca pe piata interna, deficit care va fi acoperit cu muncitori din state extracomunitare, a declarat, sambata, presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin.
Liderul sindical a spus ca oficialii statului roman declara cifre mai mici referitoare la numarul romanilor plecati in strainatate in scop de munca, dar din datele BNS rezulta ca 3,4 milioane de romani lucreaza in prezent in alte tari. Potrivit lui Costin, migratia romanilor a creat un "urias" deficit de muncitori pe piata fortei de munca, in special in constructii si in industria textila.
Criza muncitorilor din Romania va fi rezolvata cu muncitori din alte state, in special extracomunitare, a mai precizat Costin. Potrivit acestuia, in prezent, in Romania, lucreaza aproximativ 12.000 de muncitori straini, dupa numarul de permise de munca eliberate de autoritati. Cei mai multi straini veniti la munca sunt din Republica Moldova, Turcia si China. Costin a mai spus ca numarul strainilor veniti la munca in Romania va creste in perioada urmatoare pentru ca "presiunea investitionala este mare, iar resursele umane sunt limitate".
In acest context, reprezentantul BNS a spus ca este necesara o colaborare intre structurile sindicale din Romania si cele din tarile unde lucreaza multi romani sau cu cele din care vin straini sa munceasca in Romania. Potrivit lui Costin, BNS-ul deruleaza deja programe cu confederatiile din Spania pentru integrarea muncitorilor romani si pentru informarea acestora in legatura cu drepturile si libertatile pe care le au in aceasta tara. Confederatia are in vedere acelasi tip de colaborare si cu sindicatele din Italia.
Totodata, BNS intentioneaza sa-i reprezinte sindical pe muncitorii straini din Romania, care vin sa acopere deficitul creat de romanii plecati, in acest sens urmand sa incheie in scurt timp un parteneriat cu Federatia Sindicatelor din China.
Pentru anul in curs, guvernul a stabilit un contingent de 12.000 de permise de munca pentru straini, din care, in primul trimestru au fost eliberate 9.000. Totodata, la sfarsitul lunii mai, guvernul a adoptat memorandumul prin care Romania liberalizeaza piata pentru muncitorii din statele membre UE, acestia nemaiavand nevoie de permise de munca, indiferent daca provin din state care au impus restrictii romanilor la munca.
Conform centralizarii de la Ministerul Afacerilor Externe, numarul oficial al romanilor aflati legal pe teritoriul statelor membre UE este, la sfarsitul lunii martie, de peste 1,2 milioane, cei mai multi locuind in Italia (aproape 500.000) si Spania (aproape 450.000).
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii