FMI: Provocarea Romaniei este ridicarea standardului de viata la nivel european
Data publicarii: 15-06-2007 | EconomieProvocarea principala a autoritatilor romane va fi asigurarea stabilitatii macroeconomice si financiare a tarii simultan cu ridicarea standardului de viata la nivelul restului tarilor Uniunii Europene, potrivit unui studiu al Fondului Monetar International.
"Dupa o criza monetara din 1999, autoritatile de la Bucuresti au luat masuri pentru reducerea dezechilibrelor macroeconomice ale Romaniei, prin ajustare fiscala si o politica monetara prudenta, sustinute de tintirea inflatiei", se spune in studiul intitulat "Romania tinteste spre standardele de viata ale Uniunii Europene", semnat de analistul Costas Christou, de la Fondul Monetar International (FMI).
"Guvernul roman a incercat si sa imbunatateasca performanta fiscala a intreprinderilor de stat si a privatizat chiar multe dintre acestea", mai arata studiul.
Cresterea solida a creditelor si largirea deficitului de cont curent reprezinta insa puncte vulnerabile care trebuie monitorizate atent, avetizeaza studiul citat.
"Daca Romania are politicile adecvate, increderea investitorilor va ramane mare, iar Romania va avea de castigat din investitiile straine directe mari. Aportul de capital poate accelera cresterea economica si poate ajuta Romania sa recupereze din diferenta fata de vestul Europei", potrivit studiului FMI.
"Natura volatila a acestor fluxuri ar putea insa complica aplicarea politicilor monetare si fiscale, fie prin accentuarea presiunilor de intarire a leului, fie prin largirea si mai mult a deficitului de cont curent", avertizeaza Christou.
Politicile macroeconomice bine conturate pot reprezenta fundatia stabilitatii macroeconomice si a cresterii sectorului privat. Daca economiile din sectorul privat nu cresc in acelasi ritm cu investitiile private, atunci va trebui sa creasca economiile publice, pentru a atenua presiunile asupra contului curent, a observat analistul FMI.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des