Febra planetei va praji Romania
Data publicarii: 14-06-2007 | EconomieIncalzirea globala ne prinde total nepregatiti: doar 29% din energia folosita la noi este produsa din resursele regenerabile, noteaza Evenimentul Zilei. Anuntata crestere a temperaturii globale cu peste 5 grade Celsius pe termen lung, cauzata de emisiile poluante, gaseste Romania nepregatita in ceea ce priveste producerea energiei "curate".
Desi tara noastra a preluat obligatiile care ii revin din directivele europene privind reducerea gazelor cu efect de sera (cu 8% pana in 2012 si cu 20% pana in 2020 comparativ cu 1990), nu are un cadru legal care sa stimuleze initiativa privata in acest domeniu prin reglementari fiscale, spune un studiu al Institutului European din Romania.
Pe de alta parte, doar energia regenerabila si cea nucleara pot asigura reducerea dependentei de importul de energie care va creste de la 40%, in prezent, la 70% in 2015 daca nu se face nimic, potrivit politicii energetice a Romaniei.
Pe energie solara exista doar cateva proiecte demonstrative, desi potentialul este bun. Nici pe energie eoliana nu exista instalatii mari conectate la retea, iar pentru proiectele hidrologice nu exista mecanisme de stimulare, spune Institutul European.
Conditiile pentru dezvoltarea acestor surse exista, dar fie autoritatile au stabilit doar obiective generale, fie nu sunt reglementari pentru sprijinirea lor.
De unde vine poluarea
Principalul poluator in Romania este sectorul energetic, iar in industrie cele mai multe emisii de dioxid de carbon sunt generate de produsele miniere. Din cele aproape 10 tone de deseuri menajere, aproximativ 40% sunt materiale reciclabile, iar 20% din ele ar putea fi recuperate. Totusi, in urma colectarii prin proiecte-pilot, doar 2% din materialele reciclabile sunt valorificate.
Marile centre termoelectrice cu instalatii de ardere sunt responsabile de 80a din emisiile totale de oxid de azot si dioxid de carbon, iar 72% din emisiile de praf sunt generate de centralele electrice pe baza de carbune.
Ineficienta utilizarii surselor de energie face ca pretul electricitatii pentru utilizatorii industriali sa fie la noi mai ridicat decat media UE 25. In 2006, pretul electricitatii pentru consumatorii industriali a fost de 0,075 euro/kilowatt ora in UE 25 si de 0,077 in Romania.
Integral in Evenimentul Zilei
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii