Romania va primi 30 milioane euro din Fondul Social European in 2008
Data publicarii: 14-06-2007 | EconomieRomania va beneficia in 2008 de aproximativ 30 de milioane de euro din Fondul Social European (FSE), pentru dezvoltarea intreprinderilor sociale, cu scopul de a diminua numarul persoanelor excluse social si de a le integra pe piata muncii. Prezent la o conferinta despre dezvoltarea intreprinderilor sociale in Romania, directorul Fundatiei pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC), Ionut Sibian, a spus ca antreprenoriatul social este o mare provocare, pentru ca este putin cunoscut in Romania si exista putine organizatii neguvernamentale (ONG) care se ocupa cu prestarea de activitati de economie sociala.
Totodata, Sibian a precizat ca, daca se va pune la punct cadrul legal in acest sens, cererea pentru acest tip de activitate va fi mare. Directorul FDSC a mai aratat ca, in prezent, Romania are nevoie de economie sociala, pentru ca majoritatea finantatorilor straini, veniti dupa 1989, au plecat, iar ONG-urile sunt nevoite sa se orienteze catre servicii generatoare de profit.
Pentru inceput, economia sociala se va putea dezvolta prin atragerea de finantari din FSE. Pentru urmatorii 10 ani, Romania va primi peste 400 de milioane de euro de la Uniunea Europeana, pe care organizatiile non-profit ii pot folosi pentru dezvoltarea de afaceri din care sa se autofinanteze.
Principala conditie pentru a dezvolta o asemenea afacere este crearea de locuri de munca pentru persoanele excluse social. Scopul unei intreprinderi sociale este includerea pe piata muncii a cat mai multor persoane defavorizate.
Ministrul muncii, Paul Pacuraru, prezent, de asemenea, la conferinta, a spus ca deocamdata nu sunt foarte clar stabilite modalitatile de dezvoltare a intreprinderilor sociale, dar ca statul va sprijini acest demers prin crearea unui plan national de actiune si prin elaborarea legislatiei necesare.
Pacuraru a mai precizat ca in prezent exista "o temere" referitoare la economia sociala, din cauza lipsei de informatii, dar ca dinamica economica pozitiva va permite dezvoltarea intreprinderilor sociale in urmatorii ani.
Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea resurselor umane (POSDRU) are in componenta o axa prioritara care prevede promovarea incluziunii sociale, in acest fel se urmareste dezvoltarea economiei sociale si imbunatatirea accesului si participarii grupurilor vulnerabile pe piata muncii.
Din FSE pot fi finantate ONG-uri, asociatii mutuale sau alte organizatii de caritate si voluntariat, care au ca obiectiv crearea de locuri de munca, reinsertia sociala a persoanelor defavorizate sau consolidarea capacitatii comunitare pentru sprijinul social.
Intreprinderile sociale pot imbunatati implicarea grupurilor excluse social in activitati sociale, le pot asista in cautarea unui loc de munca sau le pot facilita accesul la formarea profesionala. O alta activitate eligibila este si ajutorul acordat persoanelor cu probleme de sanatate pentru a reveni la locul de munca, asigurand plata muncii si inlaturand somajul, saracia si inactivitatea.
Conferinta internationala despre dezvoltarea economiei sociale a fost organizata de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), prin Programul pentru dezvoltare economica si ocupare la nivel local (LEED). Misiunea programului LEED este imbunatatirea politicilor publice din domeniul ocuparii. La conferinta au participat reprezentanti din tarile Uniunii Europene cu experienta in dezvoltarea economiei sociale.
Potrivit ambasadorului Spaniei in Romania, Juan Pablo García-Berdoy Cerezo, in Spania exista peste 50.000 de intreprinderi sociale care produc anual 100 de milioane de euro, suma semnificativa pentruj produsul intern brut al acestei tari.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii