ENEL si ELECTRICA au semnat contractul de privatizare pentru Electrica Muntenia Sud
Data publicarii: 11-06-2007 | EconomieENEL si ELECTRICA SA, societatea detinuta in totalitate de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, au semnat astazi contractul pentru privatizarea pachetului majoritar al filialei de distributie si furnizare Electrica Muntenia Sud, care detine si opereaza reteaua de electricitate din Bucuresti, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro.
La evenimentul semnarii contractului au fost prezenti Presedintele AVAS, Teodor Atanasiu, Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, si Directorul General Executiv al ENEL Romania, Matteo Codazzi.
Prin aceasta tranzactie, in valoare totala de 820 de milioane euro, Enel va cumpara direct de la Electrica, contra sumei de aproximativ 395 milioane euro, 50% din actiuni, urmand sa dobandeasca 67,5%[1] din companie dupa ce va subscrie noi titluri in cadrul unei majorari de capital in suma de 425 milioane de euro. Suma de 425 milioane euro va fi folosita pentru a finanta planul de investitii al companiei (1 miliard euro pentru urmatorii 15 ani).
Contractul de privatizare, asa cum a fost propus de Guvernul Romaniei si acceptat de ENEL va fi publicat dupa semnare.
"Privatizarea Electrica Muntenia Sud este o afacere buna pentru statul roman din cel putin doua perspective: pe de o parte AVAS a obtinut un pret foarte bun pentru tranzactie: 820 mil. EURO, iar pe de alta parte AVAS a gasit un investitor strategic, in persoana ENEL, care si-a dovedit capacitatea si seriozitatea prin achizitia Electrica Banat si Electrica Dobrogea. Marele castig este, insa, pe termen lung si de acesta vor beneficia in special consumatorii finali, bucurestenii. Am asigurat viitorul energetic al capitalei, in domeniul distributiei si furnizarii energiei electrice, prin gasirea unui investitor capabil de un management performant dar si de realizarea investitiilor necesare, ceea ce va conduce la un raport competitiv intre pret si calitatea serviciilor oferite.", a declarat presedintele AVAS, Teodor Atanasiu.
Incepand cu data de 7 iunie 2007 si pana la momentul efectiv al transferului dreptului de proprietate asupra actiunilor catre ENEL, Electrica SA va controla si conduce in continuare Electrica Muntenia Sud, in timp ce ENEL va participa la conducerea companiei ca observator, in concordanta cu prevederile contractului de privatizare (asa numita perioada de management interimar). ENEL va conduce operatiunile companiei numai dupa transferul dreptului de proprietate.
Matteo Codazzi, director general executiv al Enel Romania, a declarat ca "Semnarea contractului de privatizare pentru EMS este, in mod cert, un pas inainte in directia dezvoltarii si liberalizarii sectorului de distributie a electricitatii din Romania, in concordanta cu politicile Uniunii Europene. Prin achizitia Electrica Muntenia Sud, Enel isi dubleaza dimensiunea operatiunilor pe piata din Romania. Muntenia joaca un rol important in strategia noastra de dezvoltare pentru Romania. Gestionand reteaua de electricitate din Banat, Dobrogea si acum in Muntenia, intentionam sa folosim capacitatea financiara, know-how-ul si tehnologia noastra pentru a contribui la dezvoltarea economica a tarii. Enel are un plan de afaceri solid de crestere a calitatii serviciilor si de modernizare a retelei Electrica Muntenia Sud, pentru care a prevazut investitii care se ridica la 1 miliard de euro pentru urmatorii 15 ani. Aceste investitii masive vor conduce, pe termen mediu, la o crestere semnificativa a gradului de siguranta a retelei, imbunatatind calitatea serviciilor si reducand intreruperile in furnizarea energiei electrice. Dorim, de asemenea, sa devenim un furnizor de servicii integrate, participand la privatizarile din sectorul de productie de electricitate."
Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat "Investitiile in sectorul energetic romanesc se vor ridica la aproximativ 30 de miliarde de euro pana in 2020. Din aceasta suma, aportul statului, prin companiile de stat sau de la buget, va fi de 20 - 30%. Modernizarea sectorului energetic depinde de investitiile private. Daca Romania va reusi sa aiba in functie, in 2015, patru reactoare nucleare, complexele energetice si sa majoreze capacitatea hidro, tara noastra va putea sa produca cu 70 - 80% mai multa electricitate decat in prezent si sa exporte de trei ori mai mult".
Redactia BankNews.ro
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani