Ce faci daca nu-ti mai place slujba?
Data publicarii: 11-06-2007 | HR/CariereSase luni. Atat timp este necesar sa treaca pentru a te transforma dintr-un "copil entuziast" la locul de munca intr-un "ins fara suflet, specific corporatiilor". Cel putin asa sustine un studiu publicat in cotidianul "The Times", noteaza EVZ.
"Indiferent de varsta, satisfactia oamenilor la noua slujba scade in primul an de la 69% la 54%. Cea mai mare scadere intervine dupa primele sase luni", titreaza "The Times". Entuziasmul dispare din cauza rutinei, a stagnarii in cariera sau a nemotivarii financiare.
In schimb, daca firma la care lucrezi iti ofera permanent posibilitatea de a invata si de a te dezvolta iti va fi mult mai greu sa te plictisesti. "Daca asteptarile tale se dovedesc a fi foarte diferite de realitate, evident, dezamagirea intervine destul de repede", spune Maria Alexandra Focsa, project manager al NetBridge Developments.
Nu te grabi!
Specialistii in resurse umane recomanda ca, atunci cand nu mai esti multumit de locul de munca, sa te gandesti care sunt motivele acestei insatisfactii. In niciun caz, spun ei, nu trebuie sa te grabesti sa-ti dai demisia sau sa incepi un alt job doar pentru ca te entuziasmeaza ideea.
"Inainte de a te gandi la schimbarea slujbei, poate ar fi bine sa reflectezi la ce ai putea face diferit fie in jobul tau, fie in compania in care lucrezi, dar pe o alta pozitie, cu alte responsabilitati", sugereaza Andreea Lupan, general manager al Barnett McCall Recruitment.
De exemplu, in cazul in care ai un sef deschis la minte, iar compania permite schimbari "pe orizontala", este chiar indicat sa-i spui superiorului ce te roade. In fond, ai putea da randament maxim pe alt post, dar in aceeasi firma... "Marile firme au, de obicei, programe speciale, de evolutie in cariera, tocmai pentru a-i pastra motivati pe angajati", explica Andreea Lupan.
Totodata, trebuie sa iei in calcul si posibilitatea unei avansari. Pe un post nou, cu o treapta mai sus, cu siguranta nu te vei plictisi, cel putin la inceput. Fireste, exista si varianta schimbarii jobului, insa chiar vrei asta?
Satisfactia muncii dispare mai greu
De cele mai multe ori, in special pentru entry level sau middle level, alegerea unui alt job are la baza criteriul financiar. Insa un salariu dublu sau chiar triplu nu-ti garanteaza ca vei veni cu placere la serviciu... In fond, ce conteaza mai mult? O leafa fabuloasa la o slujba care nu-ti este pe plac sau un salariu decent la un job indragit?
"Este important sa identifici, pe cat posibil, ce ti-ar placea sa faci si sa realizezi. In toate studiile s-a demonstrat ca satisfactia materiala dispare dupa primele trei-sase luni, pe cand cea provenita din munca tinde sa dispara mult mai greu, uneori niciodata", subliniaza Andreea Lupan.
Integral in Evenimentul Zilei
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii