CSSPP a autorizat norma de contabilitate pentru pensiile private
Data publicarii: 08-06-2007 | Finante-BanciComisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) a aprobat, in sedinta de miercuri, norma privind contabilitatea pentru fondurile de pensii facultative (pilonul III), care va contine prevederi si pentru pilonul II, a anuntat vineri institutia intr-un comunicat de presa.
Norma stabileste, printre altele, forma si continutul situatiilor financiare anuale, principiile contabile si regulile de evaluare, publicare a situatiilor financiare anuale si semestriale ale fondurilor de pensii facultative si administrate privat, precum si ale administratorilor, potrivit datelor publicate de institutie.
Prevederile normei au in vedere societatea de pensii, societatea de asigurari, societatea de administrare a investitiilor, precum si fondurile de pensii facultative si fondurile de pensii administrate privat, se arata in comunicatul de presa. CSSPP spune ca reglementarile contabile aplicabile sunt unitare, indiferent de reglementarile in domeniul contabilitatii si sunt specifice activitatii fiecarui tip de administrator sau fond. CSSPP a supus proiectul de norma anlizei reprezentantilor serviciilor de specialitate din: Ministerul Finantelor Publice, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, Comitetul Tehnic din cadrul Consiliul Contabilitatii si Raportarilor Financiare, precum si din cadrul asociatiilor profesionale reprezentand piata pensiilor private si piata de capital.
De asemenea, mai sunt reglementate obligatiile de raportare si transmitere de informatii de catre administratorii de fonduri de pensii facultative si depozitarii activelor a acestor fonduri. Acestia au obligatii de raportare si transmitere de informatii catre CSSPP si participant, pe toata durata functionarii, a precizat CSSPP in comunicatul de presa.
Informatiile transmise trebuie sa fie reale, corecte si complete, iar CSSPP poate solicita administratorului si depozitarului completarea informatiilor. De asemenea, administratorul trebuie sa transmita CSSPP un raport anual insotit de anumite documente contabile. Depozitarul trebuie sa transmita zilnic catre CSSPP informatii despre valoarea activului total, valoarea activului net, valoarea unitara a activului net si numarul de unitati de fond, potrivit comunicatului de presa.
In relatia cu participantii, administratorul trebuie sa informeze referitor la politica de investitii ori de cate ori aceasta va fi modificata, sa publice anual pe pagina de web informatii privind bilantul contabil, situatia activelor, pasivelor, a capitalurilor proprii, precum si contul de profit si pierdere si sa publice semestrial, pe pagina de web, un tabel cu date privind situatia activelor si obligatiilor.
Administratorul mai are obligatia sa asigure accesul CSSPP la sistemul informatic de gestiune a operatiunilor fondului de pensii in locatia administratorului. De asemenea, administratorul si depozitarul sunt responsabili pentru prejudiciile create prin neindeplinirea sau indeplinirea defectuoasa a obligatiilor lor de raportare si transparenta, se mai arata in comunicatul de presa. CSSPP sanctioneaza nerespectarea termenelor de transmitere a informatiilor si incalcarea prevederilor referitoare la raportare. Aceste acte normative vor fi transmise spre publicare in Monitorul Oficial, potrivit prevederilor privind infiintarea, organizarea si functionarea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman