Inspectorii de munca au amendat BCR Cluj pentru nerespectarea legislatiei muncii

Data publicarii: Astazi, 08-06-2007 | Finante-Banci

Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Cluj a anuntat, joi, ca a amendat sucursala judeteana Cluj a BCR cu 6.000 de lei, amenda maxima, deoarece s-a constatat prestarea de ore suplimentare peste normele legale si neacordarea repausului saptamanal de doua zile.

Seful ITM Cluj, Daniel Pacurariu, a anuntat, in urma decesului Ralucai Stroescu, faptul ca va demara controale pe tema exploatarii angajatilor, deoarece primise mai multe semnale, in special de la firmele de IT, ca exista nereguli.

"Codul Muncii prevede o limita maxima a orelor suplimentare, 8 ore peste cele 40 de ore pe saptamana, si acordarea repausului saptamanal de doua zile consecutiv. De asemenea, prevede plata acestor ore suplimentare", a explicat seful ITM Cluj. Inspectorii de munca au descoperit ca BCR nu evidentiaza orele suplimentare ale angajatilor, nu respecta regimul de repaus si nici maximumul admis de ore suplimentare.

Daniel Pacurariu a mai declarat ca se doreste tragerea unui semnal de alarma prin exemplul BCR Cluj, care a fost obligata sa reglementeze deficientele in privinta orelor suplimentare. "Munca suplimentara dauneaza starii de sanatate, vietii de familie, angajatul nu are timp liber si se creaza o stare de dependenta fata de angajat", a explicat seful ITM Cluj.

Daniel Pacurariu a explicat ca daca banca nu se conformeaza dispozitiilor legale, urmatoarele amenzi vor ajunge pana la 10.000 de lei, iar nerespectarea dispozitiilor inspectorilor muncii este infractiune. ITM Cluj are in vedere constroale asemanatoare la alte banci, call-center si firme producatoare de textile.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: