FMI spune ca trebuie urmarite atent tranzactiile speculative cu franci elvetieni
Data publicarii: 05-06-2007 | Finante-BanciTranzactiile speculative de tip "carry trades" cu franci elvetieni trebuie urmarite atent deoarece o apreciere abrupta a francului datorata unei modificari bruste a tendintei de schimb ar putea dauna economiilor care se imprumuta masiv in franci, a avertizat luni Fondul Monetar International (FMI).
FMI a observat ca tranzactiile speculative de tip "carry trades", in care investitorii se imprumuta in monede cu randament mic, cum ar fi francul elvetian, ca sa finanteze cumpararea altor active care pot genera castiguri mai mari, ar putea slabi francul pana la un nivel aflat sub cel considerat de echilibru.
"Aceasta evolutie a tranzactiilor speculative ar putea implica si riscuri importante pentru alte tari, mai ales din Europa de Est, unde francul elvetian este moneda preferata pentru imprumuturi care contribuie la expansiunea rapida a creditelor, datorita volatilitatii scazute si a dobanzii cheie mici din Elvetia", a avertizat FMI.
"Directorii FMI sustin monitorizarea atenta a acestor imprumuturi, pentru limitarea riscurilor asociate", se spune in raportul pentru Elvetia, preluat de Reuters.
Francul elvetian se tranzactioneaza la cotatia minima a ultimilor opt ani si jumatate fata de euro, deoarece investitorii se imprumuta in franci pentru a cumpara active cu randament mai mare, profitand de dobanda de politica monetara de 2,25% din Elvetia.
Analistii FMI spun ca nu pot estima daca slabirea francului este temporara.
Bazele solide ale economiei Elvetiei si diferentele mici ale ratelor dobanzilor indica o posibila apreciere a francului fata de euro, potrivit FMI, insa reformele care au loc si care duc la ieftinirea preturilor interne semnaleaza o rata de schimb mai mica, au adaugat reprezentantii FMI.
In plus, intarirea euro se poate sa fi redus folosirea francului elvetian ca moneda cu valoare sigura, se mai spune in raportul FMI.
"Autoritatile au simtit ca acest efect si volatilitatea scazuta ar putea fi totusi temporare, iar aprecierea francului elvetian s-ar putea relua pe masura ce se normalizeaza apetitul pentru risc", se spune in raportul FMI.
Banca centrala a Elvetiei a avertizat des asupra riscurilor tranzactiilor speculative si a mentionat ca francul elvetian nu reflecta elementele care carecterizeaza economia Elvetiei, iar o intarire brusca a francului ar putea dauna investitorilor care mizeaza tocmai pe continuarea slabirii francului.
In ceea ce priveste dobanda cheie, FMI a mentionat ca, in lipsa accentuarii presiunilor inflationiste, banca centrala a Elvetiei ar trebui sa supravegheze atent conditiile economice si sa fie gata sa isi adapteze politica monetara in functie de necesitati.
Banca centrala a Elvetiei a indicat ca dobanda de politica monetara ar trebui sa urce, pentru a controla stabilitatea preturilor pe termen lung.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului