Patru banci au depus oferte pentru derularea fondurilor europene pentru agricultura
Data publicarii: 05-06-2007 | Finante-BanciRaiffeisen Bank, Banca Carpatica, BCR si Bancpost au depus, luni, ofertele in cadrul licitatiei organizate de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MADR) pentru selectarea bancii care va derula fondurile europene pentru agricultura, a informat, luni, MADR. "Potrivit procedurilor, in maxim doua saptamani comisia de evaluare a ofertelor urmeaza sa stabileasca castigatorul licitatiei", se precizeaza in comunicatul remis de MADR.
Fondurile estimate a fi derulate in anul 2007 de la Comisia Europeana sunt alocate prin Fondul European de Garantare Agricola (FEGA) si Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurala (FEADR).
MADR precizeaza ca fondurile care urmeaza sa fie derulate in acest an sunt de 559.751.000 de euro. Din acesti bani europeni, suma de 440 de milioane de euro este destinata pentru plata directa de aproximativ 50 de euro pentru la hectar. Diferenta de circa 119 milioane de euro reprezinta suma estimata de Ministerul Agriculturii ca urmeaza sa fie cheltuita in acest an pentru dezvoltare rurala.
Fondurile europene destinate dezvoltarii rurale vor putea fi accesate dupa aprobarea, de catre Comisia Europeana, a Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR). Acest document stabileste politicile si actiunile de dezvoltare rurala pentru perioada 2007-2013, in domeniile agricol, silvic si dezvoltare rurala, dar si proiectele de investitii.
Proiectul PNDR, supus in prezent dezbaterii publice, prevede ca pentru modernizarea fermelor agricole, fermierul poate primi o cofinantare medie de 50 % din valoarea proiectului, valoarea fiind de 100% pentru refacerea exploatatiei in urma calamitatilor naturale. In functie de amploarea proiectului propus, beneficiarul poate sa primeasca pana la un milion de euro, dar durata proiectului nu trebuie sa depaseasca trei ani.
Pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (IMM), in programul de dezvoltare rurala este prevazut un sprijin financiar pentru implementarea standardelor europene referitoare fie la siguranta alimentara, fie la protectia mediului. In acest caz, se poate asigura o cofinantare de pana la 50 % din fonduri europene, cea mai mare suma acordata fiind de doua milioane de euro pentru un proiect.
Consultanta agricola va fi incurajata de MAPDR din acest an, asfel incat o firma specializata in informarea fermierilor va beneficia de o cofinantare de 100 % a cheltuielilor eligibile. Criteriile si procedura de selectie a firmelor de consultanta care pot solicita fonduri europene urmeaza sa fie stabilita de Ministerul Agriculturii.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii