Bugetul general a revenit pe excedent la sfarsitul lunii aprilie
Data publicarii: 04-06-2007 | EconomieBugetul general consolidat a revenit pe excedent la finele lunii aprilie, inregistrand un surplus de 1,337 miliarde de lei, reprezentand 0,3% din PIB, rezultat din venituri de 37,727 miliarde de lei si cheltuieli de 36,389 miliarde de lei, potrivit datelor Ministerului Economiei si Finantelor. Pentru primele trei luni a fost raportat un deficit al bugetului general consolidat de 0,12% din PIB, respectiv 449,8 milioane de lei.
Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat inca de la sfarsitul lunii aprilie ca dupa primele patru luni bugetul general consolidat a inregistrat un excedent estimat la 0,3% din PIB, pe fondul reducerii deficitului bugetului de stat. Bugetul de stat s-a mentinut pe deficit, diferenta dintre venituri (14 miliarde de lei) si cheltuieli (16,77 miliarde de lei) totalizand, la finele lunii aprilie, 2,76 miliarde de lei. Ponderea veniturilor bugetului general in PIB estimat pentru acest an, de 390,3 miliarde lei, reprezenta, la sfarsitul perioadei ianuarie - aprilie, 9,7%, usor peste nivelul cheltuielilor, de 9,3%.
Taxa pe valoarea adaugata a adus la buget 7,46 miliarde de lei in primele patru luni, iar incasarile din accize au insumat 3,39 miliarde de lei. Incasarile din contributii de asigurari sociale au urcat la 11,94 miliarde de lei, reprezentand 3,1% din PIB. Sumele colectate din impozitul pe profit si impozitul pe venit si salarii au fost apropiate, totalizand 4,57 miliarde de lei si, respectiv, 4,13 miliarde de lei. La capitolul cheltuieli, cele mai mari valori au fost raportate pe segmentele "Transferuri" - 17,76 miliarde de lei si "Asistenta sociala" - 12,07 miliarde de lei. In privinta bugetelor locale, ritmul de crestere a veniturilor l-a devansat cu mult pe cel al cheltuielilor, excedentul depasind 3 miliarde de lei.
Integral in Gandul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani