Eurizarea va frana profiturile bancare
Data publicarii: 04-06-2007 | Finante-BanciDesi vor mai trece cativa ani pana cand Romania va adopta moneda unica europeana, bancherii s-au gandit totusi care va fi impactul intrarii in zona euro asupra sistemului bancar romanesc, luand in calcul atat costurile, cat si beneficiile unei astfel de conversii, noteaza Curierul National. "Este extrem de important pentru orice tara ce doreste sa adopte euro ca acest proces sa se realizeze extrem de rapid, dar numai la momentul potrivit pentru economia respectiva. Fortarea unui moment mai recent decat cel potrivit poate aduce deservicii majore economiei respective", a declarat Lucian Anghel, economistul-sef al Bancii Comerciale Romane.
Bancile vor suporta costurile imediate
Adoptarea euro va aduce sistemului bancar romanesc atat beneficii, cat si costuri. Economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, a aratat ca, pe langa beneficiile incontestabile, adoptarea euro implica o serie de costuri, atat costuri necesare doar la adoptare, cat si costuri pe termen mediu si lung. Costurile pe termen mediu si lung sunt legate in special de pierderea independentei politicii monetare, eliminandu-se controlul asupra ratelor de dobanda si a cursului valutar, care puteau avea efecte stimulative pentru anumite sectoare de activitate, a precizat Dumitru.
Costurile imediate trebuie suportate de catre banci, companii si institutiile publice. Cea mai mare parte a acestor costuri sunt legate de necesitatea adaptarii sistemelor informatice si de contabilitate. "In cazul bancilor, pe langa costurile generale pe care le va suporta orice companie, ele vor avea o serie de costuri date de activitatea lor ca intermediari in fluxurile financiare din economie. Bancile va trebui sa asigure conversia leului in euro in sistemul de plati cu numerar intr-un timp foarte scurt, ceea ce va creste costurile operationale ale acestora", ne-a declarat economistul-sef al Raiffeisen Bank.
De asemenea, trecerea la euro va schimba structura bilantului si a costurilor si veniturilor sistemului bancar care sunt legate de operatiunile in valuta. Adoptarea euro va avea un impact negativ asupra profiturilor bancare prin faptul ca vor disparea o mare parte din veniturile obtinute din realizarea schimburilor valutare.
Se va imbunatati situatia portofoliilor de credite
Pe langa costurile pe care intrarea in zona euro le presupune, economistul-sef al Raiffeisen Bank a aratat si care sunt avantajele unei astfel de conversii. Beneficiile se refera in principal la eliminarea costurilor tranzactiilor in euro, eliminarea riscului valutar fata de euro si reducerea volatilitatii cursului de schimb fata de valutele din tarile partenere in comertul exterior, a spus Ionut Dumitru.
De asemenea, acesta a mai mentionat printre potentialele beneficii aduse de eurizare si cresterea transparentei preturilor si scaderea costului capitalului. "Profiturile mai mari si o situatie financiara mai buna a companiilor dupa adoptarea euro vor imbunatati situatia portofoliilor de credite ale bancilor", a declarat Dumitru.
Integral in Curierul National
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani